A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2019. május 17., 18. 20:00 óra, Art Quarter Budapest pince (1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.)

A bonni Bo-komplex Társulat és a berni T42 táncprojekt FRIGHT FIGHT FLIGHT című előadása rendhagyóan elegyíti a táncot a képző- és médiaművészettel. A menekülés koncepcióját személyes élményeken keresztül kutató, a kényszerhelyzet és az emberi túlélés tematikáit vizsgáló összművészeti produkció május 17-én és 18-án az Art Quarter Budapest pincéjében lesz látható.

Egyszerre kiállítás és táncelőadás a német-svájci-magyar koprodukcióban megvalósuló FRIGHT FIGHT FLIGHT c. darab, ami a „harcolj vagy menekülj” szindrómára adott érzékeny emberi reakciókat vizsgálja. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a fenyegetéstől való félelem – akkor is, ha az nem reális – neurobiológiai folyamatokat indít el a testben. A túlélést biztosító viselkedés sokszor emberfeletti erőket szabadít fel, ebből ered a stresszhelyzetben létrejövő két reakció: felveszed a fegyvert vagy elmenekülsz. A menekülés különböző szempontjainak a megjelenítése a darabban személyes élményekre épül, s az eltérő nemzetiségű szereplők megküzdési stratégiáiból merít. Van, aki színházba vagy művészetekbe, más egy elképzelt fantáziavilágba, munkába, függőségbe esetleg halogatásba vagy a teljes visszavonulásba menekül. A kortárs tánc pedig egyetemesen értelmezhető művészeti kódként alkalmas a határtalanság kifejezésére.

Az előadás öt helyszíne a darab során, a nézők szeme láttára épül fel, így a közönség a táncosokkal együtt halad állomásról-állomásra, miközben az aqb pincéjének építészeti sajátosságait is felfedezik. Az egyes helyszíneken képző- és médiaművészeti alkotások is megjelennek: Brueghel és Bosch alkotásai által inspirált szobrok, röntgenképekből összeállított bőrönd-installációk, farudakból felépülő, vetítővászonként használt „dómsátor” és egy videoinstallációból létrejövő alagút. Az, hogy a nézőteret nem választják el az előadás terétől tovább erősíti azt az érzést, hogy a menekülés mindannyiunkat érintő téma, s az ebből kialakuló helyzeteket csak közösen tudjuk megoldani. Emellett abban is segít, hogy a közönség a saját menekülési stratégiáit is felismerje.

Az előadás koreográfusai, Bärbel Stenzenberger, a Bo-komplex Társulat egyik alapítója és Félix Duméril, a T42 táncprojekt vezetője mindketten sokszorosan díjazott művészek. A tánc, a képzőművészet, a zene és a fény összekapcsolódására építő jeleneteket a próbák során a táncosokkal közösen, az ő személyes tapasztalataikat, élményeiket felhasználva alakították ki, a budapesti előadásba pedig Raubinek Lili magyar táncos is becsatlakozik. A tavaly őszi bonni ősbemutató után a FRIGHT FIGHT FLIGHT nemzetközi turnéra indult, amelynek Budafok a harmadik helyszíne.

fightflight

Az előadás az aqb Open House programsorozat részeként valósul meg.
Fontos információ: a helyszín nehéz megközelíthetősége miatt 19:40-kor találkozó az aqb udvarán, ahonnan együtt megyünk át az előadás helyszínére. A későket nem áll módunkban beengedni.

Tanzkompanie bo komplex: Fright Fight Flight 

Interdiszciplináris zene – tánc – videó – installáció – performansz

Alkotók:
Bärbel Stenzenberger / Félix Duméril – koreográfus
Misato Inoue / Olaf Reinecke – koreográfus asszisztens
Lieve Vanderschaeve (B) – videó / 3D mapping animáció
Dyane Donck (NL) - hangművész
Amélie Sator - jelemeztervező
Markus Becker / Florian Hoffmann – fénydizájn

Táncosok:
William John Banks (GB/AUS), Erik Constantin (NL), Simona Piroddi (ITA), Misato Inoue (J/CH), NN (CH – Student ZHDK), Olaf Reinecke (D), Raubinek Lili (HU)