A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

XV. Magyar Táncfesztivál, 2019. június 17–23., Győr
Győri Nemzeti Színház, Kisfaludy terem, Széchenyi tér, Győri Balett Stúdió

Kettős évfordulóra készül a Győri Balett 2019-ben. Június 17–23. között 15. alkalommal rendezi meg a hazai táncélet legátfogóbb éves táncművészeti seregszemléjét Győrben. A társulat pedig a fennállásának 40. évfordulóját ünnepli, amelynek fő eseménysorozata késő ősszel lesz ugyan, de a megemlékezések már a fesztivál ideje alatt elkezdődnek.

tancfesztgyor2019

Új terek, új bemutatók a fesztiválon

Színvonalas és kreatív jubileumi programra készülnek Győrben, amelynek nyitógáláján, június 17-én a Győri Balett Velekei László művészeti vezető legutóbbi darabját, a Passage-t mutatják be a város közönsége és az idelátogató nézők előtt.
A darab a többévnyi szétszórtság után az idén februárban végre egy helyre, a Millenárisra költözött Nemzeti Táncszínház ünnepi avatóműsorának része volt. A mű Beethoven VII. szimfóniájára készült, és az alkotó szándéka szerint az emberi lények kettősségét kívánta megragadni, a maszkulin és a feminin vonások együttes jelenlétét. Az előadásban ezúttal a Győri Filharmonikus Zenekar működik közre Berkes Kálmán vezényletével.

A nagyszínpadi produkciók továbbra is a felújítás előtt álló Győri Nemzeti Színházban lesznek. A következő évadot még a jelenlegi épületben tölti ki az intézmény, a régészeti feltáró munkálatok azonban már elkezdődtek, így a fesztivál hagyományos kültéri, tömegeket vonzó rendezvényei az idén elmaradnak, vagy más helyszínre kerülnek.
A Magyar Nemzeti Balett a kortárs klasszikus repertoár technikailag talán egyik legnehezebb darabjával lép fel a nyitógálán a Győri Balettel egy estben. William Forsythe a Frankfurti Balettnek készített 1996-os műve, A tökéletesség szédítő ereje tavaly került a társulat repertoárjára, és virtuóz felkészültséget, valamint szédítő tempót kíván az előadóktól.

A második napon a Szegedi Kortárs Balett talán a legtöbbet játszott és legrégebb óta, immár 18 éve repertoáron lévő darabját, a Carmina Buranát hozza el Győrbe.

A Magyar Állami Népi Együttes vezetője, Mihályi Gábor három fiatal alkotóval együtt közösen hozta létre tavaly ősszel bemutatott darabját Liszt-mozaikok címmel. Az együttes sajátos tánckoncertnek nevezhető műfajt hozott létre, amelyben a tánc mellett azonos súllyal jelenik meg az élő zongorajáték, a zenekar és ezúttal egy férfikar is.

A fesztivál félidejében, június 20-án látható nemzetközi gála a balettirodalom virtuóz darabjait kínálja, nemzetközi fellépők részvételével.
Meghívást kapott a Moszkvai Imperial Balett, a Brno Balett, a Bukaresti Nemzeti Operaház Balettegyüttese és a spliti Horvát Nemzeti Balett. Az est második részében a hazai kortárs táncéletben már szinte klasszikusnak számító Frenák Pál Társulat mutatkozik be, fellép az idén 30 éves Közép-Európa Táncszínház, a Győri Balett, az utánpótlást képviselő Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola hallgatói, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem végzősei.
Egy egész estét betöltő művel, a Carmennel érkezik június 21-én az Orosz Nemzeti Balett Szaranszk társulata, a fesztivál utolsó napján, június 22-én pedig a Recirquel Újcirkusz Társulat telt házas produkciója, a My land kerül színre.

5. Gyermek Táncfesztivál – Szavazzanak a kicsik is!

A Győri Nemzeti Színház Kisfaludy terme az idén nem csak a kortárs tánc rajongóinak kínál néznivalót, hiszen a délutáni órákban az 5. Gyermek Táncfesztivál programjai is bemutatkoznak: a Duna Művészegyüttes a Hamupipőkével, a Nagyvárad Táncegyüttes a VANmese című interaktív darabjával, a Győri Balett a Forgószél, avagy a képzelet csodája című mesejátékával áll a gyermekek elé.
A „kis fesztivál” egy másik, új helyszínen a legkisebbeket várja a délelőtti órákban. Az Árpád Parkolóházban nemrég átadott Győri Balett Stúdió 60 férőhelyes nézőtere előtt Góbi Rita és a Griff Bábszínház mutatkozik be Ül, áll, fekszik című darabjával, egy másik napon pedig a Bozsik Yvette Társulat Bogarak című műve szórakoztatja majd a családokat.

A Győri Balett és a fesztivál szervezői kiemelten fontosnak tartják, hogy táncot szerető fiatal közönségréteg alakuljon ki, és ehhez az új Balett Stúdió kiváló helyszínt biztosít.

Táncszabadegyetem, street dance és szakmai programok

A Kisfaludy teremben először láthatja majd a győri közönség Velekei László August Strindberg művéből készült Julie kisasszony című kortárs balettjét, amelyet eredetileg tavaly tavasszal mutatott be a Miskolci Balett társulata. Bemutatkozik a határon túli Háromszék Táncegyüttes is, valamint elhozza új darabját az Inversedance Fodor Zoltán Társulat.

Noha az idén a színház előtti teret nem vehetik birtokba az érdeklődők, egy másik impozáns közterület viszont várja a populárisabb műfajok kedvelőit.
A város szívében lévő Széchenyi téren a fesztivál 4. napjától kezdve a Múzeumok Éjszakájával együttműködve zenei programokon vehetnek részt az érdeklődők. Fellép Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar a Győri Nemzeti Színház táncosaival karöltve és az AFORCE1 táncosainak Street Dance produkcióit láthatja a nagyérdemű.

A kísérőprogramok között kiemelhető a Magyar Művészeti Akadémia szakmai napja, ösztöndíjasainak bemutatkozása és Major Rita tánctörténész táncszabadegyeteme, amely a balerina imázs változásait követi nyomon az elmúlt évtizedekben.
Látványos lesz Lakatos János Mozgó célpont c. fotókiállítása, valamint a 70 éves Magyar Táncművészek Szövetségének rendkívüli fotókiállítása.

40 év – a kiérdemelt szeretet

A fesztivál látogatóinak többsége minden bizonnyal először tekintheti meg a rendezvény ideje alatt a Győri Balett életének egyik legjelentősebb fejlesztését, a nemrég átadott 200 négyzetméteres, speciális hűtéssel és fűtéssel felszerelt korszerű balettstúdiót, amely az egykori Petőfi Művelődési Ház helyén, önkormányzati forrásból épült parkolóház első szintjén helyezkedik el.
Kiss János igazgató ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Azt kell mondjam, hogy egy olyan 21. századi termet kapott a Győri Balett társulata szeretett városától, amit a világban bárki megirigyelhet.”
Meglepetésként június 23-án 11 órakor „Születésnapra készülünk” címmel exkluzív filmvetítéssel várják az érdeklődőket. (Információ és regisztráció hamarosan a Facebookon.)

A Győri Balett 40 évvel ezelőtt, november 2-án egy olyan ipari városban kezdte pályafutását, ahol a táncművészetnek nem voltak gyökerei. Mára nemcsak elfogadta, hanem rajongójává és feltétlen támogatójává vált a település vezetése, valamint közönsége egyaránt.
Győr és az ott évek óta megrendezett Magyar Táncfesztivál az ország táncéletének egyik kiemelt eseménye, amely immár nemzetközi viszonylatban is rangot ad a város kulturális életének.