A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

 "Nem vagyok hajlandó belemenni ócska sárdobálásba, a 19 éves brand értéke ennél többre méltó" - nyilatkozta Vona Tibor, az ExperiDance ügyvezető - társtulajdonosa a tegnap (2019.06.27.) szakmai keretek között megtartott, nagy sajtóérdeklődés által kísért, az ExperiDance Production 2019/2020-as színházi évadát bemutató "EGYÜTT EGYET" névre keresztelt sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, a társulat művészeti szekciójának keretein belül egy generáció- és struktúraváltással együtt járó időszerű repertoárfrissítés zajlik, mely elkerülhetetlen volt, figyelembe véve azt a tényt, hogy 2019. április 18-a óta teljes mértékben leállt a társulat műsorszolgáltatása. Vona Tibor a sajtótájékoztatón elsődlegesen az új évad bemutatásra készült, de Román Sándor tulajdonostárs egy nappal korábbra időzített megnyilatkozása - amelyben számtalan, az igazsággal ellentétes hamis közleményt próbál tényként előadni - a tisztánlátás érdekében arra ösztönzi őt, hogy a közel 2 évtizedes brand védelmének érdekében, az aktív munkát végző alkotóközösséggel együtt kiálljon a valós tényekért! A sajtótájékoztatón az őszinte szándékot segítve és a valós helyzet feltárásában közreműködve megjelent Debreczeni Ildikó, a társulat alapító jelmeztervezője, Pozsgai Zsolt rendező, Gömöry Zsolt zeneszerző és Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke is, és egységesen álltak ki az ExperiDance által képviselt értékek mellett.

experi sajttaj

Vona Tibor tájékoztatta a megjelenteket, hogy 2018. júliusában azért lett 28 főről 48 főre felduzzasztva a tánckar létszáma, hogy a működés a hihetetlen nagy előadásszám mellett is biztos legyen. Ennek ellenére két ciklusban is elmaradt a tavaly szeptemberre meghirdetett „Amazonok” premier, melyre – az ExperiDance esetében megszokott módon – minden jegy elkelt, melyeket az előadás elmaradásával egyesével, mindenkinek vissza kellett váltani; vagyis akkor már érezhetőek voltak a művészeti szekción belül a válság jelei. Vona Tibor megerősítette: valóban elment 8 táncművész - akik saját bevallásuk szerint Román Sándor emberi viselkedése, a tarthatatlan belső tánckari morális viszonyok miatt döntöttek az évad közbeni távozásukról -, de ez még nem indokolta, hogy a megmaradt 40 főből egy darabnál se tudjon 24 fő kimenni a színpadra! Vona Tibor és mögötte az értékesítési menedzsment mindössze 72 órával az utolsó előadás előtt kapta a hírt Román Sándor ügyvédjétől, hogy nincs tovább. Román Sándor ügyvédje ekkor azt írta: "ügyfelem mindent megtett"; de az azóta sem derült ki, hogy mi is volt ez a minden, vagy tett-e egyáltalán bármit a turné folytatása érdekében. Az ügyvezető meglátása szerint a 2019. április 18-i leállás óta Román Sándor egy szál szalmát sem tett keresztbe a meglévő repertoár helyreállításáért – ugyanakkor kollégáival együtt döbbenten tapasztalta, hogy a nagy krach után, 2019. április 19-én továbbra is egy ismeretlen zenei és koreográfiai anyag készülődik - március eleje óta zajlott ennek a valaminek próbája - a cégcsoport által finanszírozott próbateremben. Amikor a menedzsment feltette a kérdést, hogy miért nem az elveszett repertoár helyreállítása zajlik, arra választ nem kapott; ekkor született meg a döntés arról, hogy szorosabb ellenőrzés alá vonják a próbatermekben zajló munkát és betekintést kérnek a próbarendbe. Román Sándornak erre az volt a reakciója, hogy 2019. május 1-jén – saját döntése alapján – összecsomagolt, kipakolta irodáját és önszántából elhagyta az akkori teljes tánckarával a társulatnak fenntartott luxus szakmai körülményeket biztosító Váci úti székházkomplexumot.

Ma, a történések után több mint két hónappal Vona Tibornak az a meggyőződése, hogy 2019. április 18-a egy piacfoglaló puccs volt, és Román Sándor meg a mögötte álló háttérerők szándéka, mert különben, a mára eltelt idő alatt még a lecsökkent tánckari létszámmal is vissza lehetett volna állítani a repertoár lényegi részét. A művészeti vezetés passzivitása, a fontos ügytől tartós elmaradása és távolságtartása országosan 54 előadás lemondását eredményezte, mely közel negyedmilliárdos év közbeni, előre nem tervezett bevételkiesést okozott, és ez a TAO támogatások elvesztése után végleg felborította az idénre pénzügyileg amúgy is kivéreztetett csapat gazdálkodását (a társulat értékesítése általában 6 hónapra előre kötött szerződéseket). Vona Tibor meggyőződése, hogy ezen lemondott ExperiDance előadások helyére tervezték beléptetni a közös próbateremben sunyin próbált valamit, amely állítólag jelenleg is próbálódik a Tálentum egyik Rottenbiller utcai, Román Sándor által bérelt próbatermében. Vona Tibor azt reméli, hogy Románék premierjével eljön az igazság pillanata és lehull a lepel, mindenki látni fogja, hogy az "ExperiDance atyja" ki akarta éheztetni, tönkre akarta tenni a közös gyermeket. Ennek egyik jele az is, hogy Román Sándor kiköltözése óta már csak akkor jön vissza a székház környékére, ha botrányt akart kelteni, kihasználva azt, hogy oda 2019. június elejéig korlátozás nélküli és szabad bejárása volt! Azért csak eddig, mert miután a repertoár felújítására összegyűlő frissen összeálló tánckart durva kommunikációval, rendőrrel fenyegetőzve kizavarta a székházból, a bejárás lehetősége értelemszerűen megszűnt számára. Mindez azonban nem gátolta meg Román Sándort abban, hogy miután megszerezte a friss tánckar névlistáját, végighívogassa a rajta szereplő táncművészek egy jelentős részét, és a még megmaradt tekintélyét latba vetve utasította őket arra, hogy még véletlenül se merjenek visszajönni táncolni az ExperiDance-be! Ennek ellenére a Benkő Morvai Veronika, Benkő Dávid, Újszászi András – valamennyien hosszú évek óta az ExperiDance szólistái, alkotói – által alapított cégbe folyamatosan áramlanak vissza azok a táncművészek, akik korábban akár Román Sándor miatt, vagy épp az ő oldalán hagyták el a cégcsoportot.

Vona Tibor a talpon maradt, még mindig hittel teli táncművészek határozott kérésére ezen a ponton döntött úgy, hogy a nyugodt szakmai munka biztosítása érdekében távol tartja Román Sándort a székházban zajló próbáktól megbeszélésektől. E döntés az ügyvezető hatáskörébe tartozik, a cégcsoport cégeinek ügyvezetője pedig mindmáig, a cégjegyzékben is ellenőrizhetően Vona Tibor, aki arra kapott mandátumot, hogy a repertoárt minden körülmények között éltesse, és nem pedig arra, hogy temesse! A repertoárral kapcsolatos szerzői és egyéb jogok pedig a cégcsoport tulajdonában vannak, Román Sándornál nincs semmi, amit "einstandolni" lehetne, már csak azért sem, mert ezek az előadások eleve sem voltak kizárólagosan az övéi, összművészeti produkció valamennyi, érték, amelynek megmentésével, szakmai visszaépítésével sokan foglalkoznak jelenleg is - inkább hálás lehetne érte, hogy teszik ezt egykori kollégái, alkotótársai a sárdobálás ellenére, a TAO támogatás nélküli nehéz időkben is.

vonatibor

Vona Tibor okiratokkal igazolhatóan a cég gazdálkodásába mindig is szabad betekintést engedett Román Sándornak, illetve ügyvédjének, merthogy Román Sándor 2018 júniusa óta csak ügyvédjén keresztül kommunikált és tartotta a kapcsolatot tulajdonostársával és a cégcsoport menedzsmentjével. Román Sándor e lehetőséggel nem élt, vagyis mindenféle valós tény, adat ismerete nélkül hivatkozik gazdasági visszásságokra, ami nyilvánvalóan képtelen feltételezés egy NAV által folyamatosan vizsgált, könyvvizsgáló által ellenőrzött cégcsoport esetén.

Vona Tibor távol szeretné tartani a botránytól a cégcsoportot, amelyben úgy látja, a strukturális újraépítkezés után még több az erő és a spiritusz, mint azelőtt bármikor. A táncművészek aktív állományi létszáma folyamatosan nő, jelenleg 34 főnél jár. Őket kár lenne terhelni a tulajdonostársak közti nehézséggel, ám ezek megoldása is fontos, és Vona Tibor e körben sem zárkózik el a jövőépítő párbeszédtől, de ha ez nem vezetne eredményre, akkor is őszintén reméli, hogy Román Sándor mielőbb kibontja saját művészeti programját, és új produkciójának lesz lehetősége összemérnie magát az anno 30 éves Román Sándor "Ezeregyév meséi" koreográfiáinak minőségével! A közönség szimpátiájának elnyeréséért folytatott nemes csata mindig vérpezsdítő és izgalmas, ráadásul a kínálat sajnos ma nem hemzseg azon produktumoktól, amelyek lenyűgöznék és elkápráztatnák a publikumot, tehát csak hajrá, előre - erre valóban érdemes lenne időt és energiát áldozni.

Az ExperiDance pedig teszi a dolgát, a 2019/2020-as évadra 4 darab visszaállítását tűzte ki célul (ezek: az „Ezeregyév”, a „Fergeteges - Sissi legendája”, a „Gyöngyhajú lány balladája” - Omega musical és a „Cinderella”). Vona Tibor a sajtótájékoztató végén tisztelettel meghívta a sajtó képviselőit az Ezeregyév szeptember 19-i RaM évadnyitó előadására.

Forrás: ExperiDance