A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Az L1 Egyesületről röviden
Az 1998 óta önszerveződő mozgalomként, majd 2002-től hivatalos formában és 2011-ben újjáalakult szervezeti felépítésben és tagsággal kibővült L1 Egyesület a magyar független előadó- és alkotóművészet képviselőit igyekszik legjobb szakmai tudásával segíteni kül- és belföldön egyaránt.
Magyarországon jelenleg a szervezeti struktúrákon kívül dolgozó független művészek képzési, támogatási és megjelenési lehetőségei végtelenül szűkösek, ami a magasszintű alkotómunkát lehetetlenné, kilátástalanná teszi. Az egyesület által képviselt művészek számára elengedhetetlen az a segítő szakmai közeg, amely által bekapcsolódásuk a helyi, nemzeti és nemzetközi vérkeringésbe, szakmai előmenetelük és megjelenési lehetőségeik kitágulnak.
Céljuk, hogy a frissen pályáralépő magyar alkotó- és előadóművészek, valamint a már egy ideje alkotói energiával dolgozó művészek ne legyenek magukra hagyva, hanem szakértői háttérrel és valódi gyakorlati ismeretekkel felvértezve dolgozhassanak egy egymásra odafigyelő közegben.

A művészek saját szakmai fejlődését, képzését és megmutatkozását igyekeznek előtérben tartani. Az egyesület tagsága bővül a rezidensekkel, növekszik tömegbázisa, gyarapszik szakmai sokszínűsége és értékes alkotásokat tár a nézők elé.
A hosszú távú együttműködés során az egyesület koncepciózus és átfogó gondolkodásra és (ön)reflektív magatartásra ösztönzi művészeit, hogy tudatos, széleslátókörű, képzett művésszé, a magyar táncélet és társterületek potenciális formálóivá válhassanak.
A tagságot alkotó művészek a tevékenységekben aktívan vesznek részt, a döntéseket véleményükkel elősegítik. Az egyesület a művészeti tevékenység magas szintű művelését tartja szem előtt és ehhez kíván megfelelő körülményeket teremteni. Szolgáltatásaival kiemelten segíti a tagok és rezidensek munkáját és szívesen befogadja az „otthon nélküli” társművészetek képviselőit. Az így létrejött munkák bemutatása, fesztiválok szervezése, lebonyolítása a fő célkitűzések között szerepel. Oktatási és speciális terápiás tevékenységet végez, önkéntesekkel rendszeresen dolgozik együtt. Szorosan együttműködik belföldi és külföldi tánc- és társművészeti társulatokkal, szervezetekkel, amely kapcsolatok révén nemzetközi porondon is megjelenik.
Az egyesület hisz abban, hogy a struktúrán kívüli, önálló utak bejárása értékteremtő hatással van és példaértékűvé is válhat.

www.L1.hu

l1 2019

L1danceFest 2019
nemzetközi kortárs táncszínházi előadások fesztiválja
18. alkalommal Budapesten az L1 Egyesület szervezésében

2019. szeptember 1. és 4. között az L1 Egyesület 18. alkalommal rendezi meg Budapesten az L1danceFest névre hallgató nemzetközi szemlét, melynek fókuszában a kortárs előadóművészetek (tánc- és társművészetek, illetve a performatív művészetek) állnak. A 15. jubileumi évforduló alkalmával a fesztivál történetére visszatekintve a szervezők körében felmerült a „hogyan folytassuk és folytassuk-e egyáltalán" gondolat, de örömmel nyugtázhatjuk, hogy egyértelműen a folytatás mellett döntöttek.
Az L1 Egyesület 18 éve biztosítja és bizonyítja, hogy a kortárs, független formában működő hazai és külföldi előadók jelenléte szükséges és építő a hazai táncszakmai életben is.

fredrik
Fredrik Quinones, fotó: Marita Lulia

A szervezők az L1danceFest programjainak kialakításakor fokozottan figyelnek arra, hogy úgynevezett OFF programok (kísérő események) is megjelenjenek, ezzel is hangsúlyozzák a fesztivál közösségépítő erejét, valamint a szakma alaposabb megismerését, testközelbe kerülését. Ezért workshopok, kiállítások, beszélgetések, valamint a társművészetek megjelenése jellemzi a fesztivált a kezdetek óta.

A külföldiek mellett pedig idén is nagyon fontosnak tartják a szervezők, hogy a nemzetközi fesztivál szövetében magyar alkotók is megjelenhessenek, különös tekintettel az L1 Egyesület tagjainak és rezidens művészeinek a munkáira.
Az egyes előadások után az alkotókkal a Talking through V4+ nyilvános beszélgetések keretében beszélgetnek a szervezők.

Az események több fő csoportba oszthatóak:
Showcase program – rövid darabok seregszemléje;
Stúdió-bemutatók;
Workshop-ok;
Kiállítások;
Add bele magad! konferencia-sorozat 2019
és Talking through V4+ nyilvános beszélgetések a művészekkel.
Minden eseményre várják a nem szakmai és a szakmai közönséget egyaránt!

Az L1danceFest 2019 számokban: 10 előadás – 3 workshop – 2 kiállítás és megnyitó akció – 10 önkéntes segítő – 9 országból érkezik hozzánk 11 külföldi vendég

agnesb
Books On The Move, fotó: Berandette Loupias

Fő szervező: L1 Egyesület
Művészeti vezető és program-kurátor: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Házigazda: Varga Zsolt (L1-tag)
Talking through V4+ beszélgetések vezetője: Ladjánszki Márta (L1-tag)
Fordítás: Kovács Noémi Anna, Varga Zsolt (L1-tagok)
Kiadvány-szerkesztés: Kovács Noémi Anna, Ladjánszki Márta, Varga Zsolt (L1-tagok)
Bemutatkozó interjúk: Kovács Emese (L1-tag)
Közösségi média: Farkas Kristóf (L1-tag)
Fő dokumentáció: Lajti Balázs, Roland Szabo (L1-tag)
Sajtókapcsolat: Naszály György
Grafika: Korolovszky Anna

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA Táncművészet Kollégiuma
Az Add bele magad! konferencia-sorozat 2019 az NKA IZP Ideiglenes Kollégium támogatásával valósul meg.

Befogadó/együttműködő helyszínek/partnerek:
Bakelit M. A. C., CEU, Magyar Táncművészeti Egyetem, MAMŰ Galéria, Műhely Alapítvány, RS9 Színház és RS9+ Vallai Kert, Egy Falu – Egy Város Egyesület, Cseh Centrum Budapest, FinnAgora – Finn Kulturális Intézet, Szlovák Intézet Budapest, Lucky Trimmer e.V., MASH

Az egyes előadások/projektek további támogatói:
O Espaço Do Tempo, Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériuma, NaVKE, NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium, SÍN Kulturális Központ, Inversedance, Frame production, Cinematic Studio Kft., Los Rentalos, Coatmen Production, Egy Falu – Egy Város Egyesület, ZéróPlusz Táncművek

Média partner: Pesti Est, Táncélet.hu, Táncművészet

A workshopokra előzetes bejelentkezés szükséges.
A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Jegyek az előadások helyszínein, illetve az ismert jegyirodákban és online is kaphatók.
Bakelit MAC, 1095 Budapest, Soroksári út 164.
CEU (Central European University), 1051 Budapest, Nádor u. 15.
MAMŰ Galéria, 1071 Budapest, Damjanich u. 39.
Magyar Táncművészeti Egyetem, 1145 Budapest, Columbus u. 87-89. // Amerikai út 96.
Műhely Alapítvány – Jurányi Ház, 1027 Budapest, Jurányi u. 1.
RS9+ Vallai Kert, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 10.
Szlovák Intézet Budapest, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.