A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A Winterreise kétségtelenül Franz Schubert egyik legszebb alkotása, és a német zenében a romantika egyik legmeghatározóbb példája. Angelin Preljocaj számára a Winterreise felfedezése mind fizikai, mind zenei szempontból meghatározó élmény volt – a halál metaforája. A Teatro alla Scala számára készített első projektjében a koreográfus olyan balettet alkotott, amelyben a zene által keltett érzelmek rezonanciákat alakítanak ki a tánccal. A következő interjúban, amelyre a próbák során került sor, Angelin Preljocaj mesél a „Téli utazásról”.

Mikor fedezte fel a Winterreise című művet?
A Winterreise-t több mint tíz évvel ezelőtt fedeztem fel, és számomra ez egy különleges élmény volt. Úgy éreztem, hogy egy valódi, fizikai és főként zenei útra indulok, amely koreográfiailag inspiráló volt számomra. A sajátommá akartam formálni, mivel egy mestermű, egy valódi zenei drágakő.

angelin loetz

Mesélne pár szóban az alkotási folxamatról?
Nem sokat beszélek, amikor egy projekten dolgozom, szeretem, ha az alkotás folyamata magával ragad. A táncosokkal való interakció vezet az első lépés megtételében, majd egészen végig abban az irányban haladok. Ha mindent előre eldöntenénk, akkor valószínűleg csalódást okozna a végeredmény, amely nem felelne meg az elvárásainknak. El kell hagynunk magunkat a kreatív folyamat során. Úgy gondolom, koreográfus vagyok, művész, és mint olyan, megengedem magamnak, hogy a partitúra által nyújtott érzések tápláljanak. Ez azért fontos, mert lehetőséget ad számomra új kreatív utak felfedezésére, amelyek még nem nyíltak meg előttem.

A Winterreise a zene történetének egyik legizgalmasabb műve. Ön szerint miként tapasztalja majd meg a mai közönség az előadást?
Ez egy nagyon érdekes kérdés, mert kifejez bizonyos aggályokat, amelyeket én magam is érzek: a kortárs világban elfelejtjük az érzelmeket. Kíváncsi vagyok, hogy manapság egy fiatalember hogyan tudja megérteni e mű szépségét, és a rendelkezésemre álló eszközökkel hogyan kelthetném fel nemcsak a kultivált közönség figyelmét, hanem azon emberekét is, akik számára a tánc új. Remélem, hogy érzékenyíteni tudom a közönséget, hogy segítsek megérteni a zene mélységét. Fel akarom szabadítani az emberek fantáziáját, nem áll szándékomban pontos és objektív referenciákkal befolyásolni őket. A terekből merített ihlettel alkotok táncot, és a számomra a zene által adott dinamikával. Ez nem könnyű, hanem meglehetősen bonyolult, és mindig aggódom a kész művet illetően.

Ön tervezte a jelmezeket. Hogyan képzelte el őket?
Az őszi árnyalatokat is előnyben részesítettem, továbbá a sötétszürkét és a benzinkéket, mintha a testeket ezek a színek fednék. Folyékony szövetekre gondoltam, néha inkább szabadon hagytam a karokat és a lábakat. A jelmezek attól függően rövidek vagy hosszúak, hogy hol jelennek meg a balettben.


Az interjút készítette: Antonella Poli
Portré: Jörg Lötz

winter1

Ballet Preljocaj: Winterreise
2020. február 27-28., 19:00 óra, MÜPA Fesztivál Színház
A Budapest Táncfesztivál keretében

2019 januárjában Angelin Preljocaj egy újabb alkotást írt alá a milánói La Scala Balett számára. A koreográfus először döntött úgy, hogy Franz Schubert Die Winterreise (Téli utazás) című munkáját veszi alapul. A mű egy zongorára és énekhangra írt, mélyen melankolikus partitúra Wilhelm Müller verseihez, akinek epizódjai kijelölik a szerelmi zűrzavarnak áldozatul eső ember kétségbeesett útját. Egy elmerülés a Lieder (Dalok) költői univerzumába, amelynek érzelmi töltete a közönséget egy belső utazás végtelen mélységébe vezeti.

Koreográfia: Angelin Preljocaj
Zene: Franz Schubert, Die Winterreise
Díszlettervező: Constance Guisset
Világítás: Éric Soyer
Jelmeztervező: Angelin Preljocaj
Jelmezkészítő: Eleonora Peronetti
Basszbariton: Thomas Tatzl
Zongora: James Vaughan
Táncosok: Baptiste Coissieu, Leonardo Cremaschi, Isabel García López, Verity Jacobsen, Jordan Kindell, Théa Martin, Emma Perez Sequeda, Simon Ripert, Kevin Seiti, Redi Shtylla, Anna Tatarova, Cecilia Torres Morillo
A darabot újra színpadra állította: Dany Lévêque Koreológus
Asszisztens, művészeti igazgató-helyettes: Youri Aharon Van den Bosch
Próbavezető-asszisztens: Cécile Médour
Az előadás a Milánói Scala megbízásából jött létre.
Produckió: Ballet Preljocaj
Koprodukció: Festival Montpellier Danse 2019, Les Théâtres - Grand Théâtre de Provence Working residence Les Salins - Scène Nationale de Martigues