A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről Kiss János igazgató, és átadja a társulat irányítását az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei László, Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfusnak. Kiss János, aki alapítóként 41 éve tagja a társulatnak továbbra is részt vesz tanácsadóként a szervezet munkájában valamint az évente megrendezett Magyar Táncfesztivál igazgatója lesz, az új igazgató Lukács András, Bécsben élő és alkotó táncművész-koreográfusra számít művészeti vezetőként. 

A Győri Balett többhetes karantén után május 18-án, hétfőn kezdte el a felzárkóztató edzéseket az egészségmegóvás szabályait betartva. Rövidesen megkezdik következő gyerekdarabjuk próbáit, majd Lukács András vadonatúj művet készít a társulat számára, amely a szeptember 19-i Körforgás elnevezésű előadás része lesz.

Lukács András pályáját a Magyar Nemzeti Balettben kezdte, három évad után a William Forsythe vezette Frankfurt Balletnél folytatta, majd a lyoni Operához (Le ballet de l’Opéra de Lyon) szerződött. Ifj. Harangozó Gyula igazgató hívására visszaszerződött a Nemzeti Baletthez, majd 2005-től a bécsi Staastoper és Volksoper balettegyütteseinek tagja, majd szólótáncosa. Alkotóként számos műve aratott sikert Budapesten és Bécsben egyaránt. Legismertebb darabjai a Connection, a Philip Glass zenéjére készült Örvény, a Győri Balett számára készített Bolero és a Wiener Staatsoperben színre vitt Sztravinszkij-est. A Győri Balett jövendő művészeti vezetőjeként a repertoár további bővítését tervezi nemzetközi alkotók műveivel valamint az együttes szoros felzárkóztatását a világ élvonalába.

lukacsandris
Lukács András


Győri Balett – a 41 éves nemzeti minősítésű társulat működése az alapításától napjainkig két szakaszra bontható: az 1979-ben kezdődő 12 év Markó Iván nevéhez kötődik, aki vezetőként és koreográfusként irányította az együttest. Ezt a korszakot egy új társulat létrehozása, művészeti megerősítése és Győr kulturális vérkeringésébe való bekapcsolása jellemezte. 1991-től Kiss János igazgatóként stabilizálta az együttes működési feltételeit, biztosította a szakmai fejlődését, külföldi művészekkel egészítette ki a hazai csapatot, kiszélesítette a repertoárt és a nemzetközi táncélet rendszeres szereplőjévé tette a társulatot. A harmadik szakasz Velekei László eddigi művészeti vezető igazgatóvá való kinevezésével kezdődik.

velekeilaci
Velekei László - Fotó: Fehér Alexandra

Július 1-jétől Velekei László váltja Kiss Jánost a Győri Balett élén

Huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről Kiss János igazgató, és átadja a társulat irányítását az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei László, Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfusnak.

Dr. Dézsi Csaba András, Győr város polgármestere szerda délután írta alá az új igazgató kinevezését, és adta át a megbízását Velekei Lászlónak. Kiss János, aki alapítóként 41 éve tagja a társulatnak továbbra is részt vesz tanácsadóként a szervezet munkájában, az évente megrendezett Magyar Táncfesztivál igazgatója lesz, emellett a táncszakma számos szakmai és tanácsadó testületében képviseli majd az ágazatot.

Velekei László a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában végzett, pályafutását alapító tagként 1996-ban a Magyar Fesztivál Balettben kezdte, az elmúlt 23 évben a Győri Balettnél a szakma valamennyi lépcsőfokát bejárta. Kiss János 2015-ben nevezte ki a társulat művészeti vezetőjének, és nem titkoltan utódjaként tekintett rá. Egyedüli aspiránsként pályázatát egyebek mellett a tradíció és az innováció, a folytonosság és a megújulás köré építette. A szakmai nyitás jegyében a későbbiekben Lukács András, Bécsben élő és alkotó táncművész-koreográfusra számít művészeti vezetőként. Változásokat tervez a szervezeti felépítésben, a döntéshozatali mechanizmusokban, a marketingben és a szervezésben is. Rengeteg energiát kíván fektetni a fiatalok megszólításába és egy lendületesebb, fiatalosabb művészeti stílus kialakításába.