A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.


BEMUTATÓ: 2020. november 7. 19:00 óra, Nemzeti Táncszínház Kisterem 

NAGY LILI: Was Ms. de Beauvoir right?

Simone de Beauvoir azt mondja „nőnek nem születik senki, azzá válik.”

Az előadás kiindulópontja Maria Lassnig osztrák festőművész élete és munkássága. Lassnig képeiben fontos a testkép, különösen az önreflektív testkép, amelyhez feltalálta a “body awareness” technikát, ami azt jelenti, hogy megpróbálta elfelejteni azt, amit tudott a testéről és a térről és azok kapcsolatáról és helyette az aktuális érzékelésére hagyatkozott, így lehet, hogy a hátteret csak bizonyos mértékben érzékeltette, és saját testrészeit látszólag szürreális, mégis saját maga számára valóságos, új helyzetekben ábrázolta. Ezt a módszert ültetjük át a tánc nyelvére.

Mindig is foglalkoztatott – talán mert lehetséges jövőképnek látom saját magam számára – az olyan nők élete, mint Fran Lebowitz vagy Iris Apfel, akik felfoghatatlanul hosszú életük alatt fokozatosan veszítették el hagyományos nőiességüket, és közben feltalálták teljesen szuverén attribútumaikat, amivel később már nem, mint nő vagy férfi jelentettek valamit, hanem mint saját brandjük legtökéletesebb képviselői. Karrierjüknek szentelt életük, gyermektelenségük és megközelíthetetlenségük okán idős korukra nemiségük, de talán ember mivoltuk, a szó tudományos olvasatában felolvad, diffundál, hogy egy látszólag magasabb, kívül belül műtárgyszerű létezést hozzon létre. Valóság ez, vagy csak a külső szem látja így? E köré a nagyon is modern archetípus köré épül az előadás.

Író: Nagy Lili, Széphelyi Juli, Peer Krisztián
Látványtervező: Kalmár Bence és Csúcs Angéla
VJ: Szombathy András
Video art: Horváth Réka, Csúcs Angéla, Funtek Niki, Nagy Lili
Operatőr: Szabó Sára, Halmos Ádám
Narráció: Tímár Éva
Filmszereplők: Selmeci Lili, Wrochna Fanni, Quitt László, Reyna Juhász Koppány Ikal, Adorjáni Bálint, Köleséri Sándor, Vajdai Vilmos.
Jelmeztervező: Pattantyús Dóra
Zene: Matisz Flóra Lili
Mentor: Vajdai Vilmos
Producer: Imely Zoltán
Koreográfus-előadó: Stern Lili
Rendező-asszisztens: Tózsa Mikolt
Rendező: Nagy Lili

Külön köszönet a Táp Színháznak, A Sin Kultúrális Központnak, a Műhely Alapítványnak, Csizmadia Botondnak, Susan Kostinak, Tölgyfa Gergelynek, Letykó Boglárkának, Pálinkás Csengének, Fátyol Herminának, Schór Ádámnak, Agatics Antalnak és Benkó Máriának.

Az előadásban megjelenő filmrészletek Maria Lassnig festőművész többekközt képeiből inspirálódtak.

bill1

Fotó: Szabó Sára / Boczkó Tamás

VASAS MŰVEK: EXIsT

Jelenkori társadalmunk felveti a kérdést, mit is jelent Nőnek lenni a mai és mindenkori világban. Az előadásban két nő, két individuum keresi a válaszokat, egymástól függetlenül és egymás relációjában. Jelentik egymásnak a barátot, a riválist, a testvért, az anyát, olykor pedig egymás kivetülései, egymás ellenpólusai. Bár különbözőek, a társadalom által feléjük támasztott elvárások sorsközösséget szülnek közöttük. A darab kendőzetlenül, nyers őszinteséggel és fanyar humorral közelíti meg a témakört.

Az előadás táncnyelvében, a vizuális és a zenei világában is fellelhető a 21. század dinamikája, a zaklatottság, az erotikus túlfűtöttség, a gátlástalanság és a kiúttalanság érzése. A darab konklúziója sokkal inkább egy kérdés a nézők felé, mint egy egzakt válasz. Hogyan képes egy nő a valódi kiteljesedésre? Hogyan viszonyul az elférfiasodás kérdéséhez? Hogyan képes megküzdeni önnön tükörképével, függőségeivel és legnagyobb ellenségével, az idővel?

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán programjának keretében valósul meg.

Előadók: Esterházy Fanni, Vasas Erika
Zene: Halász Gábor
Dramaturgia: Molnár Péter/ Vasas Erika
Jelmez: Pintér Áron
Szcenográfia, fény: Molnár Péter
Argentin tangó koreográfia: Budai László
Koreográfus: Vasas Erika