A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Nézd a Pécsi Balettet minden szombatON
Legyél te is balerina! Tanulj online a Pécsi Balett táncművészétől.

A Pécsi Balett életét is felforgatta a pandémia, sajnos épp a 60. jubileumi évadukat kellett immár többszörösen átalakítani, ők azonban megpróbálják a legjobbat kihozni ebből a helyzetből is. Minden kreativitásukat latba vetve pozitívan tekintenek előre és folyamatosan újraterveznek.

pecson
fotó: Mihály László

Színházi előadásaik ugyan nincsenek, a közönséggel természetesen tartják a kapcsolatot a közösségi médiában. A ’Pécsi Balett szombatON’ programot december 5-én, a Piroska és a farkas című mesebalettel indítják, ezt követően január végéig minden szombaton ingyenesen megtekinthető lesz egy előadásuk. Először a gyerekeket, majd a fiatalokat és felnőtteket várja az online térbe a Pécsi Balett társulata.

’Pécsi Balett MINI
’ címmel indul hamarosan online tánctanító projektjük a legkisebbeknek, akik youtube videók segítségével otthonról tanulhatják meg a klasszikus balett alapjait a Pécsi Balett táncművészeitől. A 12 részes sorozat segítségével egy picit bepillanthatnak a gyerekek a balett varázslatos világába, annak hétköznapjaiba. Ideális programlehetőség a téli szünetre a kis örökmozgóknak.

pecsmini

A balett-teremben most a fő szempont a társulati tagok egészségének megőrzése, így elővigyázatosságból csoportbontásban dolgoznak, és rendkívüli módon figyelnek a higiéniára, a fertőtlenítésre. Jelenleg a fejlődésé a főszerep: Kovács Zsuzsanna mesternő klasszikus balett tréningjei mellett moderntánc technikai tudásuk elmélyítésében Zachár Lóránd, a Dance Works Rotterdam egykori szólistája segített a táncművészeknek. Ezt követően a repertoár karbantartása mellett két új koreográfia betanulása vár az együttesre. Vincze Balázs művészeti vezető meghatározó alkotója a társulat elmúlt másfél évtizedének, a jubileumi év produkcióit ő álmodja majd színpadra. Számos más meglepetéssel is készülnek a 60. évforduló megünneplésére. A közelmúltban volt például egy különleges társulati fotózás; a pécsiséget erősítve, pécsi művészekkel dolgoztak együtt, hogy létrejöhessen majd egy gyönyörű kiadvány a 60. évforduló alkalmából. Az együttes tagjait Borbás Betti örökítette meg művészi fotókon, az összhatást Kozarics Viktor ruhakölteményei, Forró Édua frizurái és Vincze Brigitta a sminkjei teremtették meg.  A napokban fejezte be a Filming in Pécs csapata az utómunkálatokat a társulatról készült filmen. A Több mint balett című különlegesen dinamikus filmet a Pécsi Balett 60. jubileumi gálaestjén vetítik le először.

pecsfranke
Frank Edina , fotó: Borbás BEtti

A Pécsi Balett online jelenlétét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.  A jubileumi évkönyv és a dokumentumfilm megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása tette lehetővé.

pecsibalett.hu
facebook.com/pecsibalett

Forrás: Pécsi Balett