A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Hervé Koubi és Natacha Atlas közös előadása a Magitszigeti Szabadtéri Színpadon július 16-án. Az arab utazás legfontosabb pillanataként és összefoglalójaként, az „Amivel a nap adósa az éjszakának” és a „Barbár éjszakák, avagy a világ első hajnalai” című darabok után, Hervé Koubi fehér balettet készít. A színpadon Hervé Koubi 14 táncossal dolgozik, akik mind a Földközi tenger térségéből érkeztek. 

2021. július 16., 21:00 óra (esőnap: július 17.) Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Az arab utazás legfontosabb pillanataként és összefoglalójaként, az „Amivel a nap adósa az éjszakának” és a „Barbár éjszakák, avagy a világ első hajnalai” című darabok után, Hervé Koubi fehér balettet készít. Hervé Koubi újabb tánceposza határozottan mediterrán stílusú. Natacha Atlas, a nagyszerű arab énekesnő, aki ugyanúgy ismerője a klasszikus dallamoknak, mint az electropop műfajnak, 2015-ben találkozott Hervé Koubival, és ez a kötelék azóta sem lazult. Natacha Atlas zeneszerző társa Samy Bishai. Ő, aki korábban keleti táncosnő volt, most lélegzetelállító hangját adja ehhez a női jegyeket magán hordozó darabhoz, melyben zongorán kíséri Samy Bishai, és a dobos Imed Alibi.

A színpadon Hervé Koubi 14 táncossal dolgozik, akik mind a Földközi tenger térségéből érkeztek. Az ODÜSSZEIA eltávolodik Homérosz művétől, de a tenger, mint alapvető elem, és a nő, mint hős megmarad. Ezt a hatalmas és érzéki koreográfiai hullámot már nemcsak az Odüsszeusz korából ismert epikus csaták díszítik, hanem egy tenger kulturális kötelékeit, vándorlásait és viharait is felfedi, egy tengerét, amely összeköti és tovább sodorja az életeket.

 

Hervé Koubi

Hervé Koubi algériai származású, gyógyszerész és gyógyszerbiológus, aki táncos-koreográfus karrierjét az Aix-Marseille egyetemen kezdte. Tanulmányait a Cannes-i Rosella Hightower Nemzetközi Tánciskolában, majd a Marseille-I Operában folytatta. Dolgozott Jean-Charles Gil-lel, Jean-Christophe Paré-val, Emilio Calcagno-val és Barbara Sarreau-val A későbbiekben dolgozik Karine Saporta-val a Caen-i Nemzeti Koreográfus Központban és Brüsszelben a Thierry Smits Compagnie Thor társasággal.

Hervé Koubi 2000-ben hozza létre első saját alkotását a Gólem-et. Azóta összes művénél együtt dolgozik Guillaume Gabriellel. Megalkotja az Állatsereglet (2002) és a Vágóhidak, fantázia… (2004) című előadásait. 2006-ban együttműködik Laetitia Sheriff zenésszel és létrejön a 4’30’’ című alkotás. 2007-ben átdolgozza az 1997-ben Cannes-ban készült darabot, a Virágzó órákat, és még ugyanebben az évben létrehoz egy művet, amelyben a kortárs írás és a Hip-Hop Moon Dogs gesztusait ötvözi. 2008-ban három mű köré épít három koreográfiát : Coppélia, a zománcszemű menyasszony / Les Suprêmes / Rövid tartózkodás az élőknél. Ezeknél a munkáinál együtt dolgozik Chantal Thomas íróval (a Les Suprêmes-nél) és Romain Panassié koreográfussal (Benesh ábrázolás a Rövid tartózkodás az élőknél darabnál). 2009-ben az elefántcsontparti Compagnie Beliga Kopé társulattal együttműködve készíti el a Randevú Afrikában című alkotást.

Tánc-videó projekteknél együttműködik videóművészekkel: 2009-ben Max Vadukullal, Yoji Yamamot-val a Chic Chef-ben, 2010-ben a Bodyconcrete-ben és az Ovoid Edges-ben Pierre Magnollal, majd 2011-ben szintén Pierre Magnollal és Michel Guimbard-ral a Bodyconcrete 2-ben.

2010 óta a Földközi tenger felé fordul egy utazással, amit számos projekt jelez : El Din (2010-2011), Amivel a nappal adósa az éjszakának (2013), Léa álma (2014), Táncoló férfiak (2014), Barbár éjszakák, avagy a világ első hajnalai (2015-2016), Fiúk, ne sírjatok (2018), Sylphides (észak-afrikai táncosnőknek készült projekt 2018), ODÜSSZEIA (2020), SOL INVICTUS (2022).

Párhuzamosan a Hervé Koubi Társulatban végzett alkotómunkájával, sokszor meghívják különböző francia és külföldi szakmai oktatóközpontokba, 2014 óta a Cannes Marseille Nemzeti Táncközpont, és 2015 óta a Brive-la-Gaillarde-i Táncintézet társkoreográfusa.

2015 júliusában Művészeti és Irodalmi Lovagrenddel tüntette ki Brigitte Lefèvre.

koubi margitsziget

 

Hervé Koubi, Natacha Atlas:

ODÜSSZEIA
- fehér balett -

 

Koreográfia: Hervé KOUBI, Fayçal HAMLAT-tal és Guillaume GABRIEL-lel együttműködve
Zene: Natacha ATLAS / Samy BISHAÏ /Imed ALIBI
Közreműködő zenészek: Natacha ATLAS / Samy BISHAI / Anissa NEHARI
Táncosok: Giacomo BUFFONI / Beren D’AMICO / Badr BENR GUIBI / Lhatsun LE / Manon MAFRICI / Houssni MIJEM / El Houssaini ZAHID / Oualid GUENNOUN / Bendehiba MAAMAR / Nadjib MEHERHERA / Vladimir GRUEV / Ismail OUBBAJADDI
Művészeti tanácsadó: Bérengère ALFORT
Világítás: Lionel BUZONIE
Színpadtechnika: Guillaume GABRIEL
Színpadtechnikai megvalósítás: Lionel BUZONIE / Didier FLAMEN
Jelmezek: Guillaume GABRIEL