A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2020. november 12. , 19:00 óra Bethlen Téri Színház

Erő, szenvedély és összetettség: A DART Társulat egy lenyűgöző dupla estet mutat be, mely során a nézőik bepillantást nyerhetnek a berlini társulat legújabb előadásaiba. Két nemzetközi koreográfus, Blenard Azizaj (AL) és Fabio Liberti (IT) darabját láthatjuk, amelyekben az energia és a fizikalitás kapja a főszerepet.

dart21

Első felvonás: UKIYO
“UKIYO “ japánul lebegő, tiszta világot jelent. A japán buddhistáknak viszont ez azt jelenti: „a szomorú világ”. Ez egy mindent átölelő szó az élet, a szenvedés, a halál és az újjászületés végtelen ciklusára, ahonnan a buddhisták meg szeretnének menekülni.
A “UKIYO” egy olyan gyűjtemény, amely 8 táncos tiszta testét foglalja magában, akik az előadásukban a mozgásaik érzékiségét keresik, a fizikalitás elragadó és határokat nem ismerő feszegetésével. A darab a brutalitás, intenzivitás, érzelmesség verejtékező kohója, amely néha bánatban, néha pedig reménnyel megtöltve zakatol a végtelenség felé.

Második felvonás: Solo for Real
A Solo for Real több díjat is elnyert, többek között a Skopje DansLab nemzetközi verseny legjobb koreográfiáért járó 1. díját. Fabio Liberti Solo for Real című műve a magány hatalmát szeretné megragadni, valamint azt az erőfeszítést, amit az egyén a magánnyal szembeni küzdelmeibe fektet, miközben pedig ebben az elsöprő káoszban megpróbál megnyugodni. A darab a mentális betegségekkel kapcsolatos kutatásokon alapul, amely még mindig nem kap elég hangsúlyt társadalmunkban.

UKIYO koreográfus: Blenard Azizaj (AL)
Solo for real koreográfus: Fabio Liberto (IT)
Kosztumtervezö: Csaba Kriszta
Táncművészek: DART Társulat táncműszei
DART Társulat művészeti vezető: Varga Kinga

A DART egy kortárs táncegyüttes Berlin táncplatformján, amit 2013-ban Varga Kinga hívott életre Budapesten. A DART egy dinamikusan fejlődő társulat, mely előadásait világszerte eddig több mint 12 különböző országban adta elő; például Svájcban, Spanyolországban vagy Angliában. Ez évig több mint 38 produkció került megvalósításra a teljes estés produkciótól a rövid darabokig. Mozgásformájában fellelhető a klasszikus balett lágysága, valamint folyamatosan új utakat keres a kortárstánc és akrobatika friss fúzióját létrehozva.