A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BEMUTATÓ: 2021. december 22., 23., 19:00 óra MÜPA Fesztivál Színház

Mindannyian egy nagy történet szereplői vagyunk, tetteink – még ha nem is tudunk róla - mások életét is befolyásolják. One way to Heaven című előadásában a Győri Balett társulata most egy könnyed utazásra hívja nézőit a felhők fölé, hogy külső szemlélőként egy férfi életének különböző epizódjait végigkísérjék. Az epizódokat természetesen a nők alakítják: boldogságot hoznak, elhagynak, rajonganak és szétszednek, hogy aztán újra embert faragjanak kiszemeltjükből. Az előadás zenei anyaga a Jamie Winchester és Hrutka Róbert szerzőpáros által jegyzet dalokból áll össze. Beszállókártyájukkal nézőink egy koncertre és egy légies táncszínházi előadásra váltják meg jegyeiket.

onewayplakat

Túl a negyedik ikszen is kirobbanó formában van a hazai táncélet meghatározó vidéki műhelye, a Győri Balett. Az örökifjú csapatot 2020 óta vezető Velekei László legújabb alkotásában az ezredforduló utáni magyar könnyűzene talán legsikeresebb párosa, a Jamie Winchester és Hrutka Róbert alkotta duó fülbemászó dallamaihoz nyúlt inspirációért. A színpadon egy férfi élete elevenedik meg, körülötte pedig mindazok, akik értelemmel töltik meg az egyforma hétköznapokat: az útján őt kísérő nők.

oneway2

Ha valaki összegezni akarja a kétezres évtized hazai könnyűzenei trendjeit, biztosan említeni fogja az Írországban született, de kamaszfejjel Magyarországra érkező, majd évtizedeken át itt élő és különböző formációkkal alkotó Jamie Winchester, illetve a magyarországi reklám- és filmzenék fiatalos „nagy öregje”, a különleges stúdióalbumok készítésében is mester Hrutka Róbert duóját . Közös történetük 2001-ben kezdődött egy reklámfilm dallamával, hogy aztán a következő hét évben egymást inspirálva olyan slágereket hozzanak létre, amelyek máig megdobogtatják nem csak a rajongóik szívét. Ez alkalommal vonósnégyessel és több kiváló muzsikussal kiegészülve élőben szolgáltatják a zenét a produkcióhoz. Velekei László, a Győri Balett koreográfus-rendezője ezekre a számokra komponált koncertszerű táncelőadást: a cselekményes balett műfaja és az önálló történettel, sajátos hangulattal rendelkező nóták korántsem zárják ki egymást, sőt. A társulat tagjainak előadásában egy szerelmek között sodródó, hol boldog, hol gyötrődő férfialakkal ismerkedhetünk meg, akinek az élet nevű kalandparkban tapasztalt örömeiben és bánataiban a néző talán maga is osztozik. Az egyetlen férfi oldalán megjelenő nők töltik meg élettel a színpadot: egyszer szerelmet adnak neki, máskor elhagyják, rajonganak érte vagy épp gyűlölik.

 

oneway
Fotók: Ambrus László

A Táncmű Hrutka Róbert és Jamie Winchester szerzőket képviselő Proscenium Szerzői Ügynökséggel kötött megállapodás alapján kerül előadásra.

Szereplők:

Egy férfi
Luigi Iannone

Nők az életéből
Marjai Lili Anna
Joó Lea Napsugár
Gyurmánczi Diána

Lányok
Tetiana Baranovska
Guti Gerda
Herkovics Eszter Adria
Kovács Eszter
Tatiana Shipilova
Tüű Barbara
Berzéki Melinda
Szendrey Rebeka
Annabelle Hustace

Fiúk
Luka Dimic
Engelbrecht Patrik
Gémesi Máté
Golubkovics Gergely
Jekli Zoltán
Thales Henrique
Szentiványi Richard
Téglás Bánk
Daichi Uematsu

Rendező VELEKEI László
Dramaturg CSEPI Alexandra
Koreográfus VELEKEI László Seregi- és Harangozó-díjas
Asszisztens Artem POZDEEV
Jelmez Győri Gabi
Fény STADLER Ferenc
Zene Jamie WINCHESTER, HRUTKA Róbert
Szcenikus KATAVICS Lajos, Vargha Tamás

 

Forrás: Győri Balett, mupa.hu