A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BEMUTATÓ: 2022. január 21., 22.,  19:00 óra Győri Nemzeti Színház

Az est első felében látható produkció Virginia Woolf írónő betegségének küzdelméről, majd annak feladásáról szól. Lukács András érzékeny finomsággal meséli el a történetet The Waves című művében. Az est második felében Lengyel Menyhért történet ihlette új Velekei László koreográfia a mágikus realizmussal kacérkodik. A színtér egy metrómegálló, a tét: a vágy beteljesítése. A vágy pedig maga: Mimi.

The Waves

„Ha bárki megmenthetett volna, te lettél volna az." (Virginia Woolf)

Már sok évvel ezelőtt megérintett Virginia Woolf drámai története, mikor Az Órák című filmet láttam. Hatására született az "Örvény" című kettősöm melyből később, egy azonos című egyfelvonásos darab. Néhány év elteltével találtam rá Max Richter "Tuesday" című szerzeményére mely a tragikus sorsú írónő férjének írt búcsúlevelével kezdődik. A művet - mely a Hullámok című tétel zenei alapját adja - a gyengédség, a törékenység, a félelem - ugyanakkor a döntés egyértelműsége is jellemzi.
Virginia Woolf súlyos depresszióban szenvedett, s talán már a skizofrénia is kialakulóban volt nála. Tudta, hogy elkerülhetetlen betegsége pusztító méreteket kezd ölteni és bizonyára bűntudatot érzett, hogy ezzel tönkre teszi férje életét.
Virginia Woolf 1941. március 28- án vetett véget életének. Jól tudott úszni, ezért kabátjának zsebeit telerakta kövekkel, nehogy az utolsó pillanatban meggondolja magát.
A "Virginia" és a " A Hangok" tételek ezt a belső vívódást, valamint a hangoktól való félelmet és a mentális hanyatlást hivatott kifejezni.
Vágyam, hogy egy nap " A Hullámok " és az " Örvény " összekapcsolásával tegyem teljessé Virginia kétségbeesett küzdelméről és döntéséről szóló koreográfiámat.

Koreográfus: Lukács András Seregi- és Harangozó-díjas
Asszisztens: Kara Zsuzsanna
Jelmez:Tóthné Preisinger Ildikó
Fény:Dragos Dániel
Zene: Philip Glass, Max Richter
Videó: Glowing Bulbs

Philip Glass: Violin Concerto Movement II
Philip Glass: Metamorphosis Two
© 1987, 1988 Dunvagen Music Publishers Inc. engedélyével

Max Richter Tuesday
Universal Music Hanglemezkiadó Kft engedélyével

wavesmimi1

Mimi

A Lengyel Menyhért történet ihlette új Velekei koreográfia a mágikus realizmussal kacérkodik. A hétköznapok biztonságos szürkesége és a delírium hazudta eufórikus állapot között egyensúlyozó történetben a társadalom peremén tengődő narkós banda és a Mandarin számunkra is ismerős kulisszák között vív élethalálharcot. A színtér egy metrómegálló, a tét: a vágy beteljesítése. A vágy pedig maga: Mimi.

Dramaturg:Csepi Alexandra
Koreográfus: Velekei László Seregi- és Harangozó-díjas
Asszisztens: Jónás Zsuzsa Harangozó-díjas
Díszlet: Velekei László, Győri Gabi
Jelmez: Győri Gabi
Fény: Stadler Ferenc
Zene: montázs

Forrás: Győri Balett, fotó: Jekli Zoltán