A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2022. február 25-26. , 20:00 óra Trafó KMH

A Forces egy futurisztikus, magával ragadó rituálé, amelyben három nőalak kalauzol minket az elemi és technikai erők forgószelébe. Az állandó változásban lévő test és a végtelen életenergia örömünnepe.

Február végén egy fiatal, belga formáció táncelőadását mutatja be a Trafó. Az ifjú társulat darabja az utóbbi idők egyik legfigyelemreméltóbb sikere a kortárs európai táncművészetben: a koreográfia 2020-ban elnyerte a Maeterlinck-díjat is, amelyet belga kritikusok ítélnek oda évről évre az évad legkiemelkedőbb táncelőadásának.

Leslie Mannès koreográfus és táncos, Thomas Turine zeneszerző és zenész, valamint Vincent Lemaître fénytervező egy olyan hipnotikus, állandó feszültséggel átitatott előadást hoztak létre, ami lassan bontakozik ki a sötétben. Három nőalak küzd a térrel és az egyre erősödő hipnotikus zenével - meghatározhatatlan erők hatása alatt küzdenek együtt az örvényben. Táncuk egy vad és felszabadító modern rituálévá csúcsosodik ki.

A három alkotó teljes szimbiózisának folyamata különleges élményt eredményez - a közönség soraiban egy pisszenést sem hallani a performansz alatt. A letaglózó erő, ami a táncosok energiájából és az élőzenéből sugárzik, egy olyan koreográfiai kavalkádot tár elénk, amely egy pillanatra sem ereszti el a nézők figyelmét.

„A belső erő az az erő, amely alulról, a sötétségből, a földből jön. Az erő, amely a vérünkből, az életünkből és az élet iránti szenvedélyes vágyunkból fakad. Az érzés-, gyógyítás-, szeretet-, alkotás-, jövőformálás-, társadalmi struktúrákon való változtatás -ereje.”
Starhawks: Dreaming the Dark: Magic, Sex and Politics, Cambourakis, 2015

forces1
Fotó: Hichem Dahes

Leslie Mannès - koreográfus és táncos, Thomas Turine - zeneszerző és zenész, valamint Vincent Lemaître - fénytervező, több mint 10 éve aktívak az előadóművészet területén. Közös munkáikban olyan energiák és esztétikák érezhetőek, mint amilyeneket Sharon Eyalnál, vagy legutóbb Arno Schuitemakernél tapasztaltunk. 2020-ban ez a koreográfia nyerte el a „Legjobb táncelőadásnak” járó Maeterlinck díjat, amelyet a belga kritikusok ítélnek oda az évad legkiemelkedőbb előadásának.

 

Forrás: trafo.hu