A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2022. április 28-29., 19:§0 óra MÜPA Fesztivál Színház

A Nemzeti Táncszínház meghívására, a Budapest Táncfesztivál keretében mutatkozik be a legendás táncművész által alapított Martha Graham Dance Company, amely Martha Graham ikonikus koreográfiáit, illetve azok újragondolt változatait hozza el a Fesztivál Színházba.


Martha Graham személyisége, szellemisége és egyedi tánctechnikája jelentős hatást gyakorolt az egyetemes táncművészetre. Éles, szögletes, szaggatott és közvetlen mozdulatokon keresztül az emberi érzelmek mélységeit tárta fel. A Hommage à Martha Graham című előadás különlegessége, hogy bemutatja a koreográfus kísérletinek számító, eredetileg negyvenöt perces Panorama című művének (1935) részletét, amely Norman Lloyd akkoriban avantgárdnak számító zeneművére készült. A Panorama sokáig elveszettnek hitt alkotás volt, majd 1992-ben a most is látható részeket felfedezték egy filmben. Ezt a részletet a Martha Graham Dance Company specialista Penny Diamantopoulou tanítja be a Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész-növendékeinek, az ő előadásukban láthatjuk a produkciót a Müpában.

graham22

Lamentation
Koreográfia és jelmez: Martha Graham
Zene: Kodály Zoltán
Eredeti világítás: Martha Graham
A világítást átdolgozta: Beverly Emmons

Panorama
Koreográfia és jelmezek: Martha Graham
Zene: Norman Lloyd
Világítás: David Finley

Errand into the Maze
Martha Graham koreográfiája
Zene: Gian Carlo Menotti
Világítás: Lauren Libretti
Jelmezek: Maria Garcia

Canticle for Innocent Comedians
Janet Eilber új produkciója
Vezető koreográfus: Sonya Tayeh
A vignetták koreográfiája: Alleyne Dance, Sir Robert Cohan, Jenn Freeman, Martha Graham, Juliano Nunes, Micaela Taylor, Yin Yue
Zene: Jason Moran
Jelmezek: Karen Young
Világítás: Yi-Chung Chen
Társkoreográfus: Jenn Freeman

Az előadás az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával valósult meg.