A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2022. május 7-8. 19:00 óra Nemzeti Táncszínház
A Budapest Táncfesztivál keretében

A társulat, a William Forsythe által Ballet Frankfurt néven alakított, később The Forsythe Company néven működő független együttesből alakult, amely a világ egyik legnevesebb táncegyütteséveként működött és napjainkban is a legmagasabb színvonalú kortárs táncegyüttesei közé sorolható, Jacopo Godani koreográfus művészeti vezetésével. A társulat jellegzetes stílusa egyedülálló módon ötvözi a hagyományokat és a kortárs ötleteket.
Amikor Jacopo Godani hozzálátott a Hollow Bones (Üreges csontok) című darabjának koreográfiájához, a művészi szabadság gondolatát a madarakkal állította párhuzamba. Elképzelése szerint ez az eszme a madarak könnyű, üreges csontozatában fejeződik ki.
A Hollow Bones erről a szabadságról szól, és ez a törekvés a koreográfiai elveit is mélyen áthatja. A darab egyfajta művészi hitvallásként foglalja össze Godani sajátos előadásmódját, a klasszikus balett-technikához való hozzáállását és széleskörű koreográfiai kutatásait. Az olyan megoldások, mint a szokatlan hangok és a beszélt szöveg beépítése kiemelik az előadás kísérleti jellegét, és segítenek megteremteni a valós idejű kompozícióval jellemzett koreográfiai struktúrát. A színpadi jelenetek spontán módon, egy nem tetten érhető, de nagyon is átgondolt terv szerint kezdődnek és érnek véget.

hollow

Táncosok: Todd Baker, Felix Berning, Kevin Beyer, Sofia Biral, Roberta Inghilterra, Anne Jung, Barbora Kubátová, Clay Koonar, Amanda Lana, Zoe Lenzi Allaria, Gaizka Morales Richard, David Leonidas Thiel, Tars Vandebeek, Sam Young-Wright
Zene: 48nord/Ulrich Müller
Színpad, jelmez, fény: Jacopo Godani
Videó: Jacopo Godani
Képernyőgrafika: Panikos Polyviou
Szöveg: Felix Berning/Zoe Lenzi Allaria/David Leonidas Thiel/Clay Koonar/Vincenzo De Rosa
Koreográfia: Jacopo Godani

Támogatók: Drezda Tartományi Főváros és Szászország Szövetségi Állam, illetve Frankfurt am Main Város és Hessen Tartomány támogatásával.
A társulat a drezdai HELLERAU Művészeti Központban és a Frankfurt am Main-i Bockenheimer Depot-ban végzi működését.

Együttműködő partnerek: Németország Budapesti Nagykövetsége, Budapesti Goethe Intézet