A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2022. május 10-11., 19:00 óra Nemzeti Táncszínház
A Budapest Táncfesztivál keretében

Thierry Malandain La Pastorale című koreográfiáját a Ballet Biarritz táncművészei a klasszikus balett alapjaira építve a kortárs tánc nyelvezetén jelenítik meg. A mű Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült. A Pastorale Ludwig van Beethoven 6. szimfóniája, melyben a természetszerető zeneszerző a madárdaltól és vihartól eltekintve valójában nem konkrét dolgokat kíván bemutatni, inkább érzéseket fejez ki. A derűs és alapvetően idealista darab egyrészt a régi korok pásztoridilljének virággal borított ösvényeit, a régmúlt ártatlanságát és nyugalmát idézi, másrészt Athén glóriaként lebegő szent porát, a városét, melyet a költők és művészek minden korban a Szépség megteremtőjeként tartottak számon.
De elszakadhatunk-e tényleg a valóságtól? Az Athén romjai és a Meeresstille und Glückliche Fahrt című, Op. 112-es kantáta néhány motívumával kiegészült Pastorale a vándorlásban útitársként mellénk szegődő romantikus hős nyomában járva idézi meg a hellén ókort, mint a nosztalgia és a művészi tökéletesség helyét, miközben a végtelen vágy fájdalmától az eredendő fény boldogságáig jut el.

Sajtóvisszhang:
A La Pastorale a Malandain Ballet Biarritz feldolgozásában

"Biarritz városában működik Franciaország egyik legjobb táncegyüttese. [...] A darabban egymással váltakoznak a Thierry Malandain által fémjelzett csoportos koreográfiák és a duettek: Mandalain kiemelkedőt alkotott a klasszikus tánc modern feldolgozásában. Megtalálhatjuk benne a hellén vonulatot, egyes mozzanataiban pedig Nyizsinszkij Egy faun délutánja című művét idézi. Úgy tűnik, a táncosok eltökélten törekszenek céljuk elérésére, mozdulataik pedig a konvencionalizmuson túllépve a test érzéki erejét dicsőítik. Lehetetlen küldetéssel állunk szemben, és mindenkinek a saját képzelőerején múlik, hogy mennyire vesz részt ebben. A gyönyörű balett lírai és más, még sokkal bensőségesebb jeleneteket állít egymás mellé. " - Le Figaro Magazine, François Delétraz, 2019. december 7.

pastorale

Koreográfia: Thierry Malandain
Zene: Ludwig van Beethoven (VI. Pasztorál szimfónia, kantáta op. 112, részletek az Athéni romjai-ból)
Díszlet- és jelmeztervezés: Jorge Gallardo
Világítás: François Menou
Jelmezkészítő: Véronique Murat, assisted by Charlotte Margnoux
Díszlettervezés: Loïc Durand
Díszlet- és kellékkivitelezés: Frédéric Vadé