A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2022. május 17., 20:00 óra Marczibányi Téri Művelődési Központ

JUHÁSZ KATA szóló előadása a stand-up műfaját ötvözi a fizikai színház eszköztárával és a kortárs tánc elemeivel. Zenés one-(wo)man-show, amely azt vizsgálja humoros formában, hogy milyen fajta függéseknek van kitéve az egyén a XXI. század elején és milyen összefüggésekben vethető fel egyáltalán értelmes módon a társadalmi lény függetlensége, illetve függetlenségre való vágya a mediatizált és átpolitizált európai kulturális térben.

Juhász Kata budapesti táncos, koreográfus, tanár és orvos. Klasszikus és Graham-technikát tanult Columbusban, Ohio államban, majd kortárs táncot az Angers-i National de la Danse Contemporaine-ban (CNDC). Lehetőséget kapott a bécsi The Dance Web Scholarship Programban való részvételre. 8 évig nemzetközi turnézott a francia-magyar Compagnie Pal Frenak társasággal. 2006-ban saját céget alapított Cie.ooops/Juhász Kata néven. Színpadi munkáiban gyakran alkalmazza a kapcsolódó művészeteket, beleértve az élőzenét, a videót (dokumentumfilm vagy absztrakt animáció), a kimondott szavakat, a kortárs cirkuszt és a multimédiát. Ezzel utat kíván nyitni a többcsatornás kommunikáció számára. Ez lehetővé teszi számára, hogy túllépjen a testi vagy interperszonális kérdéseken. Ehelyett, miközben továbbra is a tánc nyelvezetét használja, érzékeny társadalmi problémákat feszeget azzal a céllal, hogy társadalmi párbeszédet kezdeményezzen vagy egyszerűen hozzájáruljon ahhoz. A helyspecifikus előadást lehetőségnek tekinti a közönség és a látvány derékszögű viszonyának újrastrukturálására, elmélyült szituációvá alakítására, ahol a résztvevők interakcióba léphetnek. A kortárs táncnak a hagyományos színházi térből való áthelyezése eredményeként társulata fellépett kávézókban, tantermekben, művészeti galériákban, jegyárakban, iskolai tornatermekben, mozikban és bizonyos ipari helyszíneken. Hitvallása az, hogy a táncot szemmagasságban kell tartani. Következésképpen a közelmúltban kidolgozott egy teljes repertoárt, amely különböző korcsoportokat céloz meg; a legfiatalabbtól a legidősebb közönségig.
1996 óta oktat táncot szerte Magyarországon és számos más országban: Dániában, Németországban, Lengyelországban, Japánban, Franciaországban, Oroszországban és az USA-ban.
Megkapta a New York-i székhelyű CEC Artslink Independent Project Award 2017 díját a minneapolisi Link Vostok NGO-val végzett munkájáért. 2018-ban rezidens művész volt Philadelphiában a Philadelphia Dance Project Bilateral Artist Exchange Programjában.

juhasz decl

Declaration of Independence

Előadó, koreográfia: Juhász Kata
Zene: Kertész Endre (cselló)
Konzultáns: Rózsavölgyi Zsuzsa
Dramaturg, koncepció, szöveg: Lóky Tamás
Jelmez, fény: Juhász Kata