A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A XVIII. Magyar Táncfesztivál idén izgalmas belföldi és külföldi produkciókat mutat be. A táncfesztivál két különleges előadással (mindegyik több kisebb darabok válogatása) a Szlovák Nemzeti Balett és a koreai Mutdance estjével csatlakozik a 10. Színházi Olimpiához.

A fesztivál nyitóelőadásaként június 12-én a Szlovák Nemzeti Balett „The pieces” címmel négy különböző hangulatú produkciót mutat be olyan neves koreográfusok munkáit, mint Edwaard Liang, Lukáš Timuľak, Roman Novitzký, és Craig Davidson. Az est a végletek estje, látható lesz többek között egy különleges természeti jelenség, a vonuló madárrajok lenyűgöző képződményei táncban kifejezve, de a divat világa, a nyitottság és a kreativitás tere is megmutatkozik a színpadon.

Június 15-én a BEMUT c. előadás a koreai MUTDANCE társulat legikonikusabb koreográfiáit vonultatja fel. A műsor ötvözi a társulat korábbi és legújabb munkáit, melyben a közös nevező a rájuk jellemző egyedi mozgásvilág és koreográfia.
Az előadás három önálló részből áll, melyben 14 hölgy táncos lép színpadra.

Június 13-án a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium Koncertvizsga 2023 estje lesz látható, a megszokottól eltérően 3 produkción keresztül mutatja meg a végzős osztályok munkáit. A Hamupipőke mesebalett, mely az örök klasszikus mese átdolgozása egy felvonásban, Sebestyén Bálint Harangozó-díjas táncművész, a Győri Balett magántáncosa koreográfiájaként lesz látható.
Horváth Vanessa és Simonka Ádám álmodja színpadra a Hotel Lobby c. előadást, mely a második része a koncertvizsgának. Az estet Luigi Iannone, a Győri Balett magántáncos Prológja nyitja meg.

A nagyszínpadi programokat június 16-án a Fitos Dezső Társulat Taven Baxtale! - Legyetek Szerencsések! c. előadása zárja, mely a lehető legkomplexebben és legsokrétűbben mutatja be a cigány néphez kapcsolódó mesterségeket. Az előadásban közreműködik a Szentendre Táncegyüttes, Fitos Rozi, a Baross Imre Artistaképző Intézet artistanövendékei, és kitűnő zenészek, énekesek, többek között Pálházi Bence bandája, Lakatos Mónika Kossuth-díjas, Rostás Mihály Mazsi és a Canarro Zenekar.

A Kisfaludy teremben június 13-án Kulcsár Noémi Tellabor társulata hozza el a gondtalan, napsütötte nyarak helyszínét, a Balaton. A korszakokon átívelő előadás művészeti és popkulturális utalások révén a Balatonon pihenők szempontjából emlékezik vissza a legendás balatoni nyarakra. Nosztalgia, reménykedés, számvetés – sikeres (és sikertelen) változások sokaságát mutatja be a produkció, amely a korabeli, sajátos magyar életérzés mellett a mai valóságunkról is szól.

Másnap, június 14-én Feledi János társulata a Feledi Project Car(wo)men című előadásában a nőiség lesz fókuszban.

Június 16-án a Győri Balettől láthatják az érdeklődők az Egy lépéssel közelebb c. 2 részből álló estet. Sebestyén Bálint Harangozó-díjas táncművész, a Győri Balett magántáncosa koreográfiája, a Műanyag szimfónia a környezetszennyezés problémájára hívja fel a figyelmet. A Tales of Life, Luigi Iannone (Győri Balett magántáncoasa) alkotása, a barátságról, a férfi és nő közötti különbségekről és a világ ellentmondásosságáról szól, ahol egy pillanatban egyszerre jelenhet meg a halál okozta elkeseredettség és közösségi események boldogsága.

A Győri Balett egy igazi csemegével készül a gyermekek számára. A nagysikerű Maszkabál c. előadás folytatásaként a Maszkabál2 premierje lesz látható a Győri Balett Stúdióban június 14-én. A Győri Balett táncművészei ismét egy mesés világba repítik a gyerekeket Gryllus Vilmos fülbemászó dallamaival, szívderítő szövegeivel.

A színház előtti téren pedig Győr táncművészeinek bemutatói és táncházakkal egybekötött tánctanításai színesítik a XVIII. Magyar Táncfesztivált.
Táncolhatnak moldvai táncokat a Kónyi Hagyományörző Néptáncegyüttessel és a Rézeleje Fanfárosok Zenekarral; a Mai Rumba zenekar zenéjére Orlandoval és Leidyvel; Budai László az argentin tangó varázslatos világát hozza el, Futó Károly és a Dimenzió TSE forró salsa ritmusokkal érkezik, az El Paso Táncstúdió izgalmas latin táncokkal pezsdíti fel a hangulatot, a fesztivált az AFORCE1 Tánc dobbanás c. estje zárja.

gyoritancfeszt2023

A XVIII. Magyar Táncfesztivált az NKA, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Audi Hungaria Zrt. és a Security Patent Vagyonkezelő Kft. támogatta.
További támogatók és együttműködő partnerek a Magyar Művészeti Akadémia, a Hotel Rába, a Kisalföld Napilap, a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház.