A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Bemutató: 2023. november 18. 15.00 óra,  Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház

Hófehérke és a hét törpe most közkívánatra visszatérnek a Pécsi Nemzeti Színházba a 2023/24-es évadban. Óvodástól nyugdíjasig, a család minden tagját szeretettel várjuk mesebalettünkre! A gyermekeket lenyűgözi, az őket kísérő felnőtteket szórakoztatja majd az előadás. Látványos, színes, mozgalmas, kedves és érthető, egy felvonásban, 55-60 percben. Nem hét elgyötört, hanem hét lendületes, vicces törpe lép színpadra, valamint sok-sok bájos erdei állat: mókus, nyuszi, katica és medve is, és természetesen a gyönyörű Hófehérke itt is megtalálja boldogságát csinos hercege oldalán. Arra törekszünk, hogy kicsik és nagyok egyaránt örömüket leljék az előadásban, és talán akad, aki épp e mesebaletten keresztül szereti meg a színházat. 

A Pécsi Balett repertoárján mindig is szerepeltek a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító balettek. Kiemelt feladatunknak tekintjük a táncszerető és a táncot értő fiatal közönség művészeti nevelését. A fiatal korosztály számára készült előadásaink célja a minőségi szórakoztatás mellett a klasszikus művek megismertetése és újszerű interpretálása. Előadásainkban a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos a humor, a játékosság. Táncművészek kivételes karakterábrázoló tehetségükkel varázsolják el a nézőket, legyenek kicsik vagy nagyok. Vincze Balázs rendező-koreográfus többgyermekes édesapaként jól ért a legkisebbek nyelvén; koreográfiája, a Hófehérke és a hét törpe az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb mesebalettje volt.

„Hófehérke és a hét törpe történetének rengeteg változata létezik. A mi táncszínházi változatunk követi az eredeti mesei szálat, de amit a Grimm testvérek megírtak, az a mozgásművészet eszközeivel, annak a szabályai szerint kel életre a színpadon. A munka legnehezebb része az volt, hogy oly módon tudjunk megjeleníteni bizonyos emberi viszonylatokat (például a királynőnek Hófehérke iránt érzett gyűlöletét), hogy az egy óvodás számára is egyértelmű legyen. Az előadás két koreográfusa, Czebe Tünde és Vincze Balázs fiatalos, lendületes és rendkívül szellemes tánc- és mozgásvilágot teremtett Riederauer Richárd muzsikájára. Nekem rendezőként elsősorban az volt a feladatom, hogy a színpadi történések működésére figyeljek, arra, mennyi időt kell hagyni egy szituációra, hogy azt a néző megértse, s mikor vezethetjük át a tekintetét, a figyelmét a következő történésre. Ha ugyanis siettetjük, nem fogja érteni, amit lát, ha viszont elnyújtjuk, akkor unalmas lesz." Uhrik Teodóra rendező

pecs hofeher

A Hófehérke és a hét törpe 2018-ban Győrben, a XIV. Magyar Táncfesztivál keretében megrendezett IV. Gyermek Táncfesztiválon Arany Bab-díjat kapott, a gyermekek által legjobbnak ítélt előadásként.

Az eredeti bemutató időpontja: 2011. április 16. | Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház | Budapesti bemutató: 2012. február 29. | Müpa Budapest

Az előadás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta 2011-ben.

Táncolják:
Hófehérke: Frank Edina / Rónaki Nina
Királynő, Hófehérke mostohája: Szécsi Theodóra
Öreg király: Balogh Csongor
Herceg: Szendrői Bence
Vadász: Varga Máté
Tudor: Balogh Csongor
Vidor: Kócsy Mónika
Szende: Tuboly Szilárd
Szundi: José Blasco Pastor
Morgó: Molnár Zsolt Harangozó-díjas
Hapci: Szabó Márton
Kuka: Matola Dávid
Holló: Karin Iwata
Katica: Reetta Riikonen
Mókus: Horváth Réka Annamária
Nyuszi: Pintér Rebeka
Medve: Domján Kristóf


Zeneszerző: Riederauer Richárd
Díszlet- és jelmeztervező: Andrea T. Haamer
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas
Koreográfusok: Czebe Tünde Harangozó-díjas, Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész
Dramaturg-rendező: Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész
A produkció a 2023/24-es évadban a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében jön létre.

A plakátot Rohmann Nóri grafikus, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola növendékeként tervezte 2011-ben.
Grafika: Rajnai Richárd