A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Feledi János vezette Feledi Project Egyiptomban vendégszerepel két alkotásával is. A Liszt Ünnep keretén belül a Müpában bemutatott Orbán György műveire készített táncelőadásokkal február 19-én a Kairó-i Operaházban lépnek fel. Majd hazatérve február 24-25-én a Müpában is látható lesz a Orbán György művei ihlette, Teremtett világ és a Missa Duodecima produkciók mellett Szentpáli Roland művére készített Kozmikus konfliktus alkotás, melyet a Müpa 2020-as zeneműpályázatának kategóriagyőztes alkotása inspirálta.

feledi valuskafoto

Kozmikus konfliktus
Zeneszerző: Szentpáli Roland
Szentpáli Roland A szél és a nap című balettzenéje Aiszóposz (Ezópusz) híres történetét idézi meg. Az északi szél és a nap azon versengtek, melyikük a hatalmasabb. Megegyeztek abban, hogy az lesz a győztes, amelyiküknek sikerül levetkőztetnie egy vándort.

Teremtett világ
Zeneszerző: Orbán György
A táncelőadásban a versekből kibomló, a komikum és a tragikum határán egyensúlyozó költői világ jelenik meg. Az emberi lélek mélysége és magassága, a természet végtelensége mind megjelenik a kórusművekben és a mozdulatokban.

Missa Duodecima
Zeneszerző: Orbán György
Mise, örömzene, a megtisztulás útja. A mise szövege költőiségében és szertartásszerűségében ünnepélyes ima. Újjászületés. Átlépés egy másik létformába, valami újba. Test és lélek elválása, a lélek fény felé fordulása.

A bemutató a Liszt Ünnep keretében valósult meg.

Fotó: Valuska Gábor