A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.


2016. szeptember 30. 20:00 SÍN Kulturális Központ (1139 Budapest, Gyutacs utca 10-18.)


Egy táncos és egy zenész. Megszokott, klasszikus szerepek. De mi történik egy előadással, ha az előadók funkciója megváltozik? Ha a színházból vagy az életből jól ismert sztereotípiák környezetükből kiragadva absztrakttá válnak, és hirtelen új megvilágításba kerülnek? Amikor a hangszer elhallgat és a koreográfia ösztönös mozdulattá alakul? Létezik-e olyan barkochba, ahol érvényes válasz a 'lehet', a 'talán' vagy a 'nem tudom'? Egy táncos és egy zenész, akik a kölcsönös gyanú mentén tapogatják le egymás körvonalait, kérdésekkel és félreértésekkel haladnak a másik valósága felé.

Az előadás rengeteg humorral, nagyító alatt boncolja fel két ember együttléteit, ahol az egymásból kiinduló, asszociatív gondolatok és a titkosan felépített, közös világ játékába bekúszik a valóság. Az előadók hol külső jelenségeket, hol egymást másolva jelen időben hozzák létre a történeteiket.

A Big Blonde & John (amíg te dolgozol) folyamatos kutatómunka. Minden este más, mindegyik előadás csak egyszer jöhet létre. Az alkotók belső szabályok, struktúrák mentén, a közösen létrehozott alapra szabad improvizációval építik fel a történeteiket. Ez a szabadság pedig ragadós, a néző is élhet vele, ha akar: az értelmezések, a személyes mondanivaló és a feltámadó érzetek minden egyes néző esetében más és más előadásélményt hoznak létre.

blondejohn

Az alkotók:

Dányi Viktória
A Budapest Táncművészeti Szakközépiskolában tanult, diplomáját a London Contemporary Dance School-ban szerezte. 2006 óta Budapesten dolgozik táncosként és koreográfusként. Dolgozott többek között Pataky Klárival, Gál Eszterrel, Nagy Zoltánnal, Molnár Csabával, Hód Adriennel, Berger Gyulával. A Bloom! dance collective alapító tagja. Két alkotóként jegyzett munkájával: City és Nyúzzatok meg elnyerte az év legjobb alkotásának járó Lábán Rudolf díjat, és mindkét darab bekerült a rangos Aerowaves Spring Forward fesztivál programjába, ahol Európa 20 legjobbnak ítélt előadása szerepel.

Porteleki Áron
Brácsás és dobos. A budapesti táncházmozgalomban nőtt fel, első hangszeres élményeit erdélyi adatközlőktől kapta. Később különböző budapesti iskolákban és mesterektől jazzt tanult, fő hangszere a dob lett. Számos kísérleti zenei, experimentális, freejazz, kortárs zenei és folk formáció és projekt aktív tagja, meghatározó alakja a budapesti underground zenei életnek. Zenészként és előadóként különböző kortárs tánc darabokkal turnézik itthon és a világban, többek között Dányi-Molnár-Vadas: Nyúzzatok meg; Mészáros Máté: Hinoki; Debreczeni Márton: Visszaröpülés. Nevéhez fűződő zenei formációk: Dorota, 12z, Czitrom-Porteleki duó; Poros; Trio Porteleki-Tärn-Pärnoja (Est/Hu); Argo; Gnú.

 

SÍN KULTURÁLIS KÖZPONT BEMUTATJA:
DÁNYI VIKTÓRIA - PORTELEKI ÁRON
BIG BLONDE & JOHN (AMÍG TE DOLGOZOL)

Alkotók, előadók: Dányi Viktória, Porteleki Áron
Zene: Porteleki Áron
Rendező: Dányi Viktória
Dramaturg: Zsigó Anna
Fény: Dézsi Kata
Fotó: Hevér Zsófia
Produkciós vezető: Rácz Anikó