A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

“Critical Endeavour”
a Jardin d'Europe című,
az Európai Közösség Kultúra 2007-2013 keretprogramja által támogatott, 5 éves program keretében

Megjelent: 2011. augusztus 18-án.

Miről szól a program?
A program célja, hogy segítse egy új kritikus-nemzedék kialakulását, valamint hogy nyilvánosságot biztosítson a Prix Jardin d'Europe-nak, azaz a projekt által alapított kortárstánc produkciós díjnak. 2011-ben a 4Culture (művészeti vezető: Andreea Capitanescu) által megrendezett “eXplore dance festival” programsorozatához kapcsolódik a szeminárium, melyen a Jardin d’Europe 10 társszervező országából 1-1 fiatal kritikus vesz részt. A műhelymunka során a résztvevők egy meghívott, gyakorlott kritikus irányításával dolgoznak. A szeminárium során a kritikusok a fesztiválon bemutatott darabokról írnak kritikákat, az írásokból a program honlapján jelenik meg válogatás, valamint minden kritikus hazai lapban publikálja a tapasztalatait. A szeminárium munkanyelve az angol.

Kiknek szól a program?
A “Critical Endeavour” kritikus-szemináriumra olyan – angolul jól író és beszélő – fiatal, kritikusi tapasztalattal bíró jelentkezőket várunk, akik tájékozottak a magyar és nemzetközi kortárstánc életben, ismerősek a tánc és performansz történet és elmélet terén, valamint van élő kapcsolatuk legalább egy hazai szakmai lappal. A jelentkező részvétele esetén vállalja a nemzetközi műhelymunkában való részvételt, a programról szóló hazai publikáció megjelenését és egy beszámoló megírását.

Mit nyújt a program?
A szeminárium 2011. október 6-16. között lesz Bukarestben. A szervezők fizetik minden résztvevő utazási és szállásköltségét, valamint 20 EUR napidíjat is. A programon a részvétel ingyenes.

Hogyan lehet jelentkezni?
A következő anyagokat kell email-en a Műhely Alapítványhoz a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre eljuttatni:
-    angol nyelvű részletes szakmai CV
-    angol nyelvű motivációs levél
-    egy magyar nyelvű, már publikált kritika valamint ennek angol nyelvű fordítása.

Jelentkezési határidő: 2011. szeptember 12.
A Műhely Alapítvány maximum 3 jelentkezőt javasol a részvételre, a végső döntést a program szervezői hozzák meg. Döntés várható határideje: 2011. szeptember 20.

Bővebb információ:     Műhely Alapítvány +361/456 2045, +361/456 2052
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.wsf.hu, www.jardindeurope.eu

A 2008. év résztvevőjének, Juhász Dórának a beszámolója az Ellenfény 2008/7-8. számában olvasható. „Nem uborka-szezon” címmel. A 2009. évi résztvevő, Szoboszlai Annamária beszámolója a Színház 2010/3. számában olvasható „Megértő terelgetés” címmel. A 2010. évi résztvevő, Gálla Nóra beszámolója az Ellenfény online oldalán olvasható „Határfeszegetők” címmel. További egy alkalommal fogjuk kiírni a pályázatot, az ötéves program utolsó szemináriuma 2012. július-augusztusban Bécsben (ImpulsTanz Festival) lesz.