A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.FELHÍVÁS
TÉR-SPECIFIKUS TÁNC MESTERKURZUS KITT JOHNSONNAL (DK) Budapesten
2015. szeptember 7-8. és 21-26.


A PLACCC Fesztivál felhívást hirdet olyan professzionális kortárs táncosok, cirkuszművészek és fizikai színházi előadók részére, akik érdeklődnek a tér-specifikus tánc műfaja iránt.

A mesterkurzust a PLACCC Fesztivál vendégeként Budapestre érkező KITT JOHNSON tartja. Kitt dán táncos és koreográfus, aki 25 éve aktívan jelen van a kortárs tánc területén, s ez idő alatt alakította ki egyedi táncnyelvét. Stílusa egyszerre minimalista, expresszív és innovatív. Extrém test-kontroll jellemzi, és különleges érzék az egyszerű, de hatásos színpadi megoldások iránt – ezek segítségével kreál intenzív, fizikai transzformációkat, melyekkel az emberi létezés mélyrétegeit kutatja.
1992 óta a Kitt Johnson X-act társulat művészeti vezetője, társulatával több, mint 50 produkciót hozott létre Dániában és világszerte. Védjegyei a szólódarabok, de repertoárjában megtalálhatók nagyobb társulati művek, újcirkuszi és tér-specifikus darabok, és gyerekeknek szóló előadások is. A Kitt Johnson X-act performansz fesztiválok kurátora is, pl. a tér-specifikus MELLEMRUM Biennálé vezetője (www.mellemrum.info), mellyel célja, hogy olyan platformot alakíthasson ki, ahol dán és nemzetközi performansz művészet párbeszédbe léphet egymással. www.kittjohnson.dk

Az első PLACCC Fesztivál 2008-ban azért jött létre, hogy népszerűsítse a Magyarországon akkor még kevéssé ismert helyszín-specifikus művészetet. Azóta évente megszervezzük, hazai és nemzetközi művészek részvételével, akik formabontó köztéri produkcióikat mutatják itt be. A művészek meglepő, elgondolkodtató, provokatív és humoros akciókkal várják az újszerű élményekre fogékony közönséget. www.placcc.hu

INFORMÁCIÓ A mesterkurzus két szakaszban zajlik: egy két napos bevezető szakaszt (szeptember 7-8.) egy intenzív egy hetes munka követ (szeptember 21-26.) A munka részben a SÍN Kulturális Központ stúdióiban, részben köztereken zajlik, összesen 50 munkaórában (ez átlagosan napi kb. 8 órát jelent.) A munka szeptember 25-én (és nagy érdeklődés esetén 26-án) nyilvános, meghirdetett köztéri munkabemutatóval zárul, mely a PLACCC Fesztivál egyik kiemelt programja.
A résztvevők kiválasztása során előnyt élveznek azok, akiknek van már tapasztalatuk utcai, tér-specifikus munkában, és szeretnék ezzel kapcsolatos tudásukat, gyakorlatukat, élményeiket elmélyíteni a terület egyik jelentős európai képviselője irányításával. Azok jelentkezését várjuk, akik nyitottak arra, hogy elmélyültebben gondolkozzanak egy adott tér és a benne születő előadás összefüggéseinek elemzésében, új inspirációkra tegyenek szert, kimozduljanak komfort-zónájukból. Az előzetes köztéri művészeti tapasztalat előny, de nem feltétel!
A mesterkurzuson való részvétel díjtalan, a köztéri munkabemutatón való részvételt a PLACCC Fesztivál honoráriummal díjazza.
Olyanok jelentkezését várjuk, akik vállalják, hogy a mesterkurzuson annak teljes idejében, és a hétvégi munkabemutatókon is részt vesznek.
A mesterkurzus munkanyelve az angol!

A JELENTKEZÉS határideje: 2015. augusztus 24. (hétfő)
Jelentkezni szakmai önéletrajz és videó-link elküldésével lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
A jelentkezőket augusztus 28-ig értesítjük.