A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

 

Sebestyén Csaba

 

Önéletrajz

 

Budapesten születtem. Felvételt nyertem az Állami Balett Intézetbe, ahol Forgách József balettmester növendékeként diplomáztam, mint balett-művész.

 

Ekkor a Markó Iván által vezetett Győri Baletthez szerződtem. Az együttes repertoárjában lévő előadásokban szerepeltem, és az összes külföldi vendégszereplésen táncoltam. Többek között szerepeltem az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban, Kínában, Németországban, Görögországban, Törökországban, Olaszországban, Franciaországban, Dániában, Hollandiában, Angliában, Izraelben, Ausztriában, Koreában, Finnországban, Oroszországban, Lengyelországban, Csehszlovákiában. Markó Iván 1983-ban kinevezett asszisztensének, így a repertoár betanítása és felújítása, valamint próbavezetése az én feladatom lett.

 

1983-ban KISZ díjjal tüntettek ki.

 

A klasszikus balett oktatását 1984-ben kezdtem el a Győri Balett Iskolában, valamint a Győri Művészeti Szakközép Iskolában. Az oktatás felügyelete Ludmilla Cserkaszova mesternő feladatkörébe tartozott, akitől számos módszertani, és nevelői ismeretet sajátíthattam el. Ezeket az ismereteket az általam oktatott két évfolyamon, valamint további pedagógiai munkámban is hasznosítottam. A győri oktató munkámmal párhuzamosan kurzusokat vezettem a Bécsi Konzervatórium és iskola növendékeinek.

 

11 év táncművészi és oktatói munka után megváltam a Győri Balett Együttestől, ahol főbb szerepeim Az ígéret földje, a Nap szerettei, Fájdalmak útja, Az élet peremén, A csodálatos mandarin, Jön a cirkusz, Az igazság pillanata, Emlék a fényről, La Madre, Jézus az ember fia, Évszakok című darabokban voltak.

 

Ezt követően rövid időre Ausztriába szerződtem a Klagenfurti Városi Színház együtteséhez, mint vendég szólista. Visszatérve Magyarországra több színházban láttam el művészi feladatokat. A Madách Színházban tánckarvezető helyettesként, a Közép-Európa Táncszínházban tánckarvezető balettmesterként, a Nemzeti Színházban koreográfusként, a Budapesti Operett Színházban balettmesterként tevékenykedtem. Mindemellett valamennyi színháznál táncosi és koreográfusi munkát is végeztem.

 

1992-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára vagyok.

 

1993-től tanítok a Magyar Táncművészeti Főiskolán klasszikus balettet, néhány éven át, pedig emelést, akrobatikát és gimnasztikát is.

 

2000-ben Klasszikus balett Táncpedagógus diplomát szereztem. Ebben az évben főiskolai adjunktusi kinevezést kaptam Dózsa Imre főigazgató úrtól. A főiskola munkájába és életébe szervesen rész vettem, úgy is, mint balettmester, mint betanító és próbavezető balettmester.

 

A főiskola kurzusain foglalkozhattam és foglalkozom külföldi növendékekkel is, így átadva nekik azt a technikai metódust, amelyre iskolánk méltán büszke.

 

2003-ban a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét kaptam, és kineveztek főiskolai docenssé.

 

2005-ben tanszékvezető helyettesi feladatokat láttam el.

 

2006-ban Harangozó Gyula díjjal tüntettek ki.

 

2007-ben egyetemi diplomát szereztem a Színház-és Filmművészeti Egyetem Koreográfus Szakán.

 

A Táncművészeti Főiskola és Színművészeti Egyetem részére szinte folyamatosan készítek koreográfiát, amelyben a növendékek és hallgatók bemutatkozhatnak a közönségnek.

 

Koreográfusi munkáim során kiváló rendezőkkel dolgozhattam úgymint:

 

Vámos László, Gaál Erzsébet, Nagy Viktor, Garas Dezső, Balikó Tamás, Iglódi István, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Bujtor István, Metzner János, Kozák András, Málnay Levente, Koltai Róbert, Frenkó Zsolt, Kővári Katalin, Vidnyánszky Attila, Dávid Zsuzsa, Telihaly Péter, Halasi Imre, Bodolai Géza, Csizmadia Tibor, Méhes László, Ács János, Radó Denise, Balázs Péter, Dunai Tamás, Piros Ildikó, Veszprémi András, Beke Sándor, Csutka István, Szemán Béla, Kovács István, Zubornyák Zoltán. Számos zenés darab és musical koreográfiáit készíthettem el az említett rendezők mellett Budapesten, és az ország számos városában.

 

Immáron kilencedik éve a Thália Színházban a Táncművészeti Főiskola Diótörő című balettjében láthat a közönség Drossermayer és Ginger szerepében.

 

Budapest, 2008.02.12.