A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2017. április 13-14. 20:00 óra Mu Színház

Áprilisban csak két alkalommal látható újra a Duda Éva Társulat Overdose című előadásának felújítása a Mu Színházban, és ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekességet a darabról.

1. A darab bemutatója 2010. december 10.-én volt a Mu Színházban, az eredeti szereplők közül a felújításban egyedül Csuzi Márton látható.
2. Az Overdose az évek során járt Franciaországban, Németországban, Jordániában, Szlovéniában és Romániában is.
3. A szlovéniai Fronta Fesztiválon az előadást követő szakmai beszélgetésen a kritikusok a férfi-női dominanciát emelték ki, miszerint a darab történetében a férfiak elnyomják a nőket, pedig az utolsó jelenetben éppen ők azok, akik a levegőben tartják hosszasan az egyik női szereplőt.
4. Az együttes további két új művet is köszönhet az Overdose-nak. Egy fesztiválon közösen lépett fel a társulat Gregor Lustek és Rosana Hribar művészekkel, akik később meghívásunkra elkészítették az Egy csókkal kezdődött? és az Outbreak című előadásokat.
5. A darab utolsó jelenetében maga a zeneszerző, Kunert Péter énekel.
6. A felújítás a Temesvári Nemzeti Színház meghívásra készült, a FEST-FDR fesztivál megnyitó előadása volt. A táncosok rekordidő, 2 hét alatt tanulták be a darabot.
7. Az előadásban látható rúd jelenetet Bardóczy Ilka (többszörös Világbajnok, Európa bajnok rúdtáncos, a Grotesque Gymnastics alapítója) tanította be a szereplőknek.
8. Amikor Jordániában járt az együttes, a reptéri vámon nem akarták átengedni a díszletet, gyanús volt számukra a sok cső. Vajon mire akarják használni? Ráadásul a csomagok közt volt egy fénypult is, amire azt hitték, hogy katonai célokra szokták használni, ezért csak hosszas vizsgálat után engedték be a felszerelést az országba.

overdose17 dd


Duda Éva Társulat/Movein Mission
OVERDOSE

Nincs identitást adó közösség. Nincs út a transzcendenshez. Nincs megváltás. Pótszerek vannak. A kielégíthetetlen üresség luxus-arzenálja. Miniatürizált virtuális menny.

"A nyomás kollektív, a deformáció egyéni: egyeseket emelnek a rudak, másokat összenyomnak, megszabják az utat, limitálják a szabadsági fokot. A filmszerűség, a képek és átállások fegyelmezett váltakozása és Kunert Péter lebegős, technokrata-animál zenéje egy nyomasztó, monokróm,mégis izgalmas világ illúzióját hozza, ahol a csoportdinamika élőbbnek hat,mint maguk a figurák." Gálla Nóra, Ellenfény Online

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=hvLW7BUbO0w&t=4s

Alkotók / Előadók: Egyed Bea, Jessica Simet, Stetina Szonja, Wéninger Dalma, Darabont Áron/Csuzi Márton, Kelemen Krisztián, Rusu Andor, Újvári Milán
Zeneszerző és zenei szerkesztő: Kunert Péter
Fénytervező: Kovács Gerzson Péter
Díszlet: Duda Éva
Jelmez: Masa Richárd, Opra Szabó Zsófia
Konzultáns: Máriás Petra
Produkciós munkatárs: Czveiber Barbara
Koreográfus: Duda Éva

Támogatók: EMMI, NKA, MU Színház, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata

Fotó: Dömölky Dániel