A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.
2008. szeptember 18. 19.00 óra Helyszín: Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

A Dortmundi Balett igazgatóját, Xin Peng Wangot már hosszabb ideje foglalkoztatta a gondolat, hogy koreográfiát készítsen Prokofjev zenéjére. A Rómeó és Júlia 2007. októberi premierjét a német közönség vastapssal honorálta, a kritika pedig az alkotó eddigi munkássága megkoronázásának nevezte a produkciót. A Nemzeti Táncszínház meghívásásra és az EON támogatásával, most a hazai közönség is megtekintheti az előadást a Művészetek Palotájában.

RÓMEÓ ÉS JÚLIA

Amikor Szergej Prokofjev 1934-ben egy hosszabb külföldi tartózkodást követően ismét visszatért a Szovjetunióba, hazájában megváltozott politikai és kulturális viszonyokra lelt. Az állam-irányította művészeti élet a modernitás ellen fordult. Az egykor az új zene avantgárdjához tartozó zeneszerző súlyos dilemmával szembesült: hogy hazájában túlélhessen, igazodnia kellett a szocialista kulturális doktrínához.
A politika és az individualitás közötti feszültséget tekintve nem csoda, hogy egész estés balettjének témájául éppen William Shakespeare Rómeó és Júliáját választotta. A darab főszereplői ugyanis a két ellenséges család közötti, már régóta húzódó érdekkonfliktus áldozataivá válnak, mivel az emberek közötti érzelmeket egy olyan viszály fogaskerekei darálják be, amelyben „testvérkéz válik vörössé testvérgyilkosság által“.
Xin Peng Wang, a Dortmund Balett igazgatója számára Prokofjev balettje a bejáratott és megkeményedett életviszonyokon belül a szerelem előfeltételeivel való differenciált konfliktus kiindulópontja. Az álmok és a víziók, mint a remény hordozói megkérgesedett struktúrákkal és az érdeklődés középpontjából kiesett hagyományokkal feszülnek szembe.

Zenéjét szerezte: Szergej Prokofjev
Színpadkép és jelmez: Jérőme Kaplan
Koreográfia: Xin Peng WangBALLET DORTMUND

A Dortmundi Színház százéves múltra visszatekintő balettegyüttesének igazgatója az 1980-as években a magyar származású Youri Vámos volt, s ő tette igazán híressé és népszerűvé az együttest. A balettigazgatói posztot 2003 óta tölti be Xin Peng Wang. A Kínában született és tanult koreográfus a tánc valamennyi kifejezési formáját sikerrel használja – a modern daraboktól egészen a történetet elbeszélő nagy balettekig. Németországban már első dortmundi koreográfiáival komoly feltűnést keltett, közülük a Hattyúk tava több évig futott telt házak előtt, s ezt a sajtó „dortmundi balettcsodaként“ ünnepelte. Xin Peng Wangot már hosszabb ideje foglalkoztatta a gondolat, hogy koreográfiát készítsen Prokofjev zenéjére. A Rómeó és Júlia 2007. októberi premierjét a közönség vastapssal honorálta, a kritika pedig az alkotó eddigi munkássága megkoronázásának nevezte a produkciót.