A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A Nemzeti Táncszínház örömmel tudatja, hogy a 2009-es év Primájaként a „Magyar Népművészet és Közművelődés" kategóriában PRIMA PRIMISSIMA díjas lett.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díj átadására 2009. december 4-én az MTV által közvetített Prima Primissima Gálán került sor. A díjat Török Jolán a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója vette át.

A Nemzeti Táncszínház köszöni a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának az elismerést és egyúttal gratulál a kategória két Primájának Foltin Jolánnak és Palya Beának.

ntsz
Prima Primissima, a díjak díja

A Prima Primissima Díjat Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban. Célja a magyar értelmiség eredményeink megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítése. Az alapítványi formában felajánlott és tíz évre szóló több mint két milliárd forintot évente osztják ki a kiemelkedő tevékenységet felmutató nyertesek között. Jelölteket a VOSZ megyei és szekcióelnökei, a társadalmi tanácsadó testület tagjai, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagjai, illetve érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetek állíthatnak. Jelölhető minden olyan magyar állampolgárságú, magyarországi székhelyű jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, társadalmi szervezet és alkotó közösség, amely Magyarországon végez kiemelkedő értékű tevékenységet. A Prima Primissima Alapítvány és a társadalmi tanácsadó testület a jelöltek listájáról titkos szavazással választ ki három-három Primát tíz kategóriából: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet és végül, de nem utolsó sorban magyar sport. Kategóriánként 3-3 Primát választanak meg, akik egyúttal ismét jelöltek is: a Magyar Vállalkozók Napján ugyanis titkos szavazással derül ki a kategóriák Primissimáinak és a Közönség- Primissimájának névsora. A harminc nevet tartalmazó nyilvános listáról a nagyközönség telefonos és internetes szavazással választhatja ki a közönségdíjast.

A díjak összege kategóriánként a Primissima díjazottaké ötven ezer euró, a Prima díjasoké tízezer euró. Az alapító nem elégedett meg a rendkívül széles jelölő stábbal, és érvényesülni hagyja a vox populit, vagyis a nép hangját is, ráadásul a szakmai ítészek döntésével egyenértékűnek ismerve el a közönség akaratát, a publikum választottja is a Primissimákhoz hasonlóan ötven ezer euróban részesülnek.

Az anyagi elismerés mellé a nemzet kiválóságai Kincsemet, a világ talán legismertebb és legsikeresebb versenylovának porcelánszobrát, Schrammel Imre, Kossuth-díjas keramikus művész alkotását kapják. Apróságnak tűnik, de a Príma Primissima díj szellemiségébe illeszkedik, hogy ezt a nagyszerű művet a Pécsi Zsolnay Porcelángyár, a magyar kerámiaipar patinás műhelye készíti el. Az alapító, Zsolnay Vilmos minden bizonnyal jó eséllyel pályázhatna a Prima Primissima Díjra. A közönség díjasok az Ajka Kristály csillogóan légies Kincsemét vehetik át.

Az idei, ötödik ünnepélyes díjátadáson a korábbi Primák közül öten jubileumi Prima Primissima Díjat, s vele negyvenezer eurót kapnak, s természetesen a Kincsem szobrok sem hiányoznak majd az eseményről. Első ízben megjelenik a Primák évkönyve is.


2