A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.


2009. december 15-16. 20.00 óra Trafó KMH

A Budapest Tánciskolában végzett táncosok mindegyike kiválasztott egyet a Budapest Tánciskola jelenlegi diákjai közül, akivel együtt dolgozott az egész próbafolyamatban. A HAIDAU egy táncmotívumot, a BÁRKI egy lehetséges férfi-nő viszonyt, a SET&RESET a posztmodern tánc egyik első, stílusalkotó művét „gondolja újra”.

HAIDAU

buti2009A kárpát-medencei eszközös (bot, kasza, kard, seprű), küzdőjellegű táncok, fegyvertáncok (pl. botolók: cigánybotoló, pásztorbotoló) egyik fajtája a HAIDAU. Farkas Zoltán Batyu adta iskolai feladatul e motívum kortárstánc-szemléletű feldolgozását. A „diák-etűd”-ből sikeres mű lett, a korábbi utcai előadások után most az utcán, most színházi körülményekre gondoltuk újra.

Koreográfia, tánc/ Choreography, dance: BÓDI Alexandra, BUSA Balázs, CSÁK Beatrix, CSUZI Márton, EMŐDI Lilla, KELEMEN Patrik
Zene/Music:    Ian ANDERSON: Eurology
Yoshida Brothers: Kodo
Kerek a szőlő levele – népdal/folk song
Yoshida Brothers: Storm
Próbavezető/ rehearsal director: CSUZI Márton
Asszisztens / assistant: EMŐDI Lilla
BÁRKI/ANYONE

Engem szeret vagy „egy” nőt? Rám van szüksége vagy „egy” férfira? Ezt gondolta újra a koreográfus, a táncosok és a zeneszerző.

Koreográfia/Choreography: Vladká MALÁ
Zene/Music: MIZSEI Zoltán
Táncolják/With: EMŐDI Lilla, CSUZI Márton


SET&RESET/RESET
Trisha Brown 1983-ban bemutatott Set&Reset című munkája nyomán.

Trisha Brown a posztmodern amerikai tánc nagyasszonya. 1983-as koreográfiájának felújítása - történjék a világon bárhol - sohasem egyszerű rekonstrukció, hanem újraalkotás. Az eredeti mozgássorokat, az eredeti szabályok alapján új struktúrákba rendezik - újragondolják  - az alkotók.
Így történt itt is. Összetett mozgásrendszer, vituóz könnyedség.
A Budapest Tánciskolában végzett táncosok mindegyike kiválasztott egyet a Budapest Tánciskola jelenlegi diákjai közül, akivel együtt dolgozott az egész próbafolyamat során. A darab próbái több éves előkészítés után 2009 szeptemberétől zajlottak. A Trafó-beli bemutatót megelőzően a darab részleteit vagy egészét gimnáziumok tornatermeiben játsszuk. 2010. januárban a MU színházban a Trafós szereposztást segítő táncosok bemutatják saját verziójukat.

Zene/Music: Laurie ANDERSON
Eredeti koreográfia/original choreography: Trisha BROWN
Eredeti díszlet és jelmez/Original set and costume: Robert RAUSCHENBERG
Budapesti jelmez/Costume in Budapest: NÉMETH Anikó
Próbavezetők/Ballet masters: Vicky SHICK és/and Éva KARCAG
Táncosok/ Dancers: ARANY Virág, BAKÓ Tamás, DÁNYI Viktória, FURULYÁS Dóra, FÜLÖP László, GARAI Júlia, HÓD Adrienn
Fény és fénytechnika / Light: PETE Orsolya
Fény, rendezés / Light, directed by: ANGELUS Iván