A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.
BEMUTATÓ: 2011. február 24. 20.00 óra TRAFÓ KMH
További előadások: február 25-26., április 4-5.

A Tünet Együttes egy őszi műhelymunkát követően 2011 januárjától dolgozik ismét a nemzetközileg ismert és elismert united sorry művészduóval legújabb produkciójukon, a PROPAGANDA! című előadáson. A formájában és témaválasztásában is radikális darabban a hétköznapok propagandáját kívánják megalkotni, amely az egyén bonyolultságát, a személyes felelősség fontosságát hirdeti, a politikai propaganda leegyszerűsítő kommunikációjával szemben. A propagandát, amelyben hinni akarunk! Propaganda és Szabad Beszéd küzdelmének színpadi meséje 2011. február 24-én 20 órakor kerül bemutatásra a Trafóban.

propaganda_img

Frans Poelstra és Robert Steijn rendezők a rendhagyó próbafolyamat során különleges eszközökhöz nyúltak: a meditációt, a bensőséges masszázst, a nemcserét, a próbaterem padlójának felmosását, a közös zenélést vagy éppen alvást is használják annak érdekében, hogy a szereplőket minél személyesebb színpadi létezésre, vallomásosságra, a bennük lezajló folyamatok tudatosítására és nyílt megmutatására bírják. Lassú színháznak nevezett, a hazai nézők számára egyelőre ismeretlen munkamódszerük lényege, hogy lelassítják és megszakítják a hétköznapokban és színpadon megszokott beidegződéseket, mozgássorokat. Ez nemcsak a szereplőknek, hanem a nézőknek is új élményt nyújt, hiszen az előadók nem csupán a végeredményt, de az ahhoz vezető utat is megmutatják.

A próbafolyamat a projekt blogján is nyomon követhető: http://propagandabudapest.blogspot.com

Az előadás szereplői a munka során a politikai propagandából jól ismert eszközt, a szlogent felhasználva megfogalmazták azokat a dolgokat, amelyekben hisznek. Az ebben a témában készült kisfilmek a PROPAGANDA! YouTube csatornáján tekinthetők meg: http://www.youtube.com/propagandabudapest A Tünet Együttes továbbgondolva mindezt, a közönség körében is szlogenpályázatot hirdetett: a szlogenkommandó felhívására beérkezett jelmondatokat a Trafó kávézójában felállított installációban, a produkcióhoz kapcsolódó utcai akcióban és az előadásban is felhasználják majd. 2011. február 18-án, pénteken 16 órakor a Deák téren szerveznek flash mobot, személyes szlogenekkel vívott párnacsatát, amelyre azokat várják, akik tennének a politikai közbeszéd megváltoztatásáért, az egyén propagandagépezetből való felszabadításáért, a személyesség propagálásáért.

propaganda_img2
Robert Steijn és Szabó Réka  -  Fotó: Kővágó Nagy Imre

A PROPAGANDA! a premiert követően 25-én és 26-án, majd április 4-én és 5-én lesz még műsoron az évadban. A Tünet Együttes 2011. február 26-án 17 órától tematikus PROPAGANDA! napot is szervez a Trafó színháztermében, amelynek keretében az előadás témáját járják körbe egy kötetlen beszélgetés keretében, többek között a pszichológus, az aktivista, a politikai elemző és a művészettörténész szemszögéből. A napot az előadást követő propagandisztikus buli zárja, a Kiégő Izzók vizuális csapat közreműködésével.

Rendező: united sorry (Frans Poelstra, Robert Steijn)
Szereplők: Gőz István, Kövesdi László, Szabó Réka, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre
Fény és tér: Szirtes Attila
Grafika: Laki Eszter
A rendező munkatársa: Szabó-Székely Ármin

Külön köszönet: Lengyel Péter

www.tunetegyuttes.hu
www.unitedsorry.com


Kapcsolódó cikkek:

Propagáljuk mindennapjainkat  - Interjú Szabó Rékával