A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2011. április 14-től egy hónapon át négy, a tiszta tánc műfaját bemutató kortárs táncprodukciót láthat a közönség a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A 200% tánc névvel fémjelezett sorozat olyan előadásokat takar, amelyekben nem a kísérletezés, a műfajok közti átmenet, hanem a tiszta tánc szépsége dominál. A tökéletes kompozíció, a kidolgozott látvány, a mozdulatok dinamikája, valamint az érthető, átgondolt forma, és a zene atmoszférateremtő ereje. Olyan produkciók ezek, amiket tátott szájjal, ámulva nézhet a közönség: élmény azoknak is, akik még sosem láttak kortárs táncelőadást és élmény a szakmabeliek számára is.

A 2010/2011-es évadban a Trafó számos világsztárt lát vendégül a 200% tánc keretében: igazi kortárs tánc-legendák léptek és lépnek színpadra Budapesten e sorozat kedvéért! Áprilisban és májusban olyan kiváló koreográfusok és társulatok munkáit hozza el a Kortárs Művészetek Háza Budapestre, mint a brit Wayne McGregor és a Random Dance, az ugyancsak szigetországi Russell Maliphant, valamint Anne Teresa De Keersmaeker és a Rosas Belgiumból! Emellett bemutatják a Lábán Rudolf-díjas koreográfus, Duda Éva vadonatúj darabját is a sorozat zárásaként – a 200% tánc sorozat történetében ez az első alkalom, hogy hazai produkció is helyet kap a programban.

A 200% tánc névvel illetett sorozatban 2008 óta programról-programra világhírű koreográfusok táncelőadásait mutatja be a Trafó. Ebben az évadban szintén a sorozat részeként érkezett és táncolt hatalmas teltház előtt a kanadai Compagnie Marie Chouinard, a szintén kanadai, még mindig lenyűgöző táncikon, Louise Lecavalier, illetve az izraeli Batsheva társulat. Az elmúlt években pedig olyan nevek fémjelezték a sorozatot, mint Akram Khan vagy Emanuel Gat.

A sorozat iránt érdeklődő táncrajongók számára az intézmény létrehozott egy különálló bérletet. A 200% tánc bérlet 3 + 1 előadásra szól: nem csupán a fent említett fantasztikus külföldi produkciókat, de a tavalyi Lábán Rudolf-díjas koreográfus, Duda Éva vadonatúj darabját is kedvezményes áron láthatja a bérlettulajdonos! A 200% tánc bérletet a felnőtt nézők 7800 Ft-os áron, a diákok 6200 Ft-os áron vásárolhatják meg a Trafó jegypénztárában és a www.trafo.hu weboldalon.

200szazalek_tanc


A 2010/2011-es évad tavaszi 200% tánc programjai


RUSSELL MALIPHANT (UK): AfterLight
2011. ÁPR. 14-15. 20:00


Russell Maliphant új előadása az Afterlight című díjnyertes szóló köré épül, melyet az orosz balettzseni, Nizsinszkij fotói és rajzai ihlettek. A balettos múlttal rendelkező brit koreográfus a klasszikus és modern elemek mellett a kontakt improvizáció, a jóga, a tai chi és a capoeira mozgásvilágából is merítkezik, előadásaiban az energia áramlása kap központi szerepet.


WAYNE McGREGOR / RANDOM DANCE (UK): FAR
2011. ÁPR. 21-22. 20:00


Wayne McGregor legújabb darabja ismét futurista látványvilágot és az emberi test képességeinek határait súroló virtuozitást ígér. A FAR a felvilágosodás korának érzékenységével közelíti meg az embert, a táncosok minden testi-lelki rezdülését tudományos alapokon vizsgálták a próbák során. A lenyűgöző koreográfiát az előadáshoz készített modern fényinstalláció által meghatározott látványvilág és elemi erejű zene foglalja keretbe.


ROSAS (B): BARTÓK / MIKROKOSMOS
2011. MÁJUS 07-08. 20:30


6 év után újra Budapesten a Rosas! Duett Bartók Mikrokozmoszára, Ligeti két zongorás darabja és Bartók IV. vonósnégyese négy táncosra. Az Anne Teresa De Keersmaeker vezette világhírű belga együttes egy emblematikus 1987-es koreográfia felújított verzióját hozza el, azonnal a londoni bemutató után. Az esten a tánc a zenélés öröméről mesél a társulat, a tőlük megszokott finom játékossággal.


DUDA ÉVA TÁRSULAT: RUMBLE - Maszkulin monológok – PREMIER!
2011. MÁJUS 13-14. 20:30


A Rumble fókuszpontjában a férfi áll. Vad zsigeri reakciók, heves érzelmek és a precíz intellektus találkozása. Az ember (táncos) egyszerre jelenik meg, mint természeti lény, mint ész uralta tervező, és mint tét nélkül játszó, vakmerő, tréfálkozó gyerek. Mindez szimbolikus-motivikus mozdulatokba gyúrva, látványos, elemelt képekbe szőve.


Forrás: Trafó KMH