A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2011. április 21-22. 20.00 óra Trafó KMH


Wayne McGregor korunk egyik legünnepeltebb koreográfusa, aki a világ vezető társulatainak készített előadásai között filmek (például a Harry Potter és a tűz serlege) koreográfiáin is dolgozik. 2013-ban a Bolsojnak készít majd új koreográfiát, valamint ő felelt a Radiohead zenekar legutóbbi videójának mozgásanyagáért is. 

McGregor 1992-ben azzal a céllal alapította meg saját társulatát, hogy olyan kreatív műhelyt teremtsen innovatív előadásaihoz, amelyben a táncosok mellett a zene és a vizualitás terén úttörő művészekkel működik együtt. A Random Dance azóta a világ minden pontján elvarázsolja el a nagyérdeműt, a Trafó közönsége utoljára 2008-ban találkozhatott velük – akkor Entity című előadásukkal jártak Budapesten.

randomdancefar

A legújabb, FAR című előadást a felvilágosodás kora inspirálta, ezen belül is Diderot 18. századi enciklopédiái, amelyek először helyezték az emberi testet a figyelem középpontjába. McGregort régóta foglalkoztatják a mozgással kapcsolatos tudatfolyamatok és a kreativitás kutatása, korábbi előadásait is kutatási projektek előzték meg, amelybe számos tudós, orvos és intézmény kapcsolódott be .  A FAR próbáinak során is tudományos alapokon vizsgálták a táncosok minden testi-lelki rezdülését. A technológia és a tudomány eredményeit ötvözi az előadás a tánc elementáris energiájával és a zenei és vizuális világgal, hogy létrejöjjön a végsőkig átgondolt egység.

Wayne McGregor koreográfust néhány hónappal ezelőtt a Brit Birodalom Érdemkeresztjének tiszti fokozatával tüntették ki – a megtiszteltetésről így vall egy interjúban: “a tánc, a mozgás az életünk része, nagyon is kézzelfogható, profán dolog (…) A táncnak helye van a Harry Potter-filmben, a popzenében, és nincs mögötte más ideológia, mint annyi, hogy érezzük jól magunkat, miközben alkotunk valamit. A kitüntetésnek azért örültem, mert visszaigazolta, hogy ennek a gondolkodásmódnak, ami nem csupán az enyém, van értelme, jelene és jövője.”

A 200% tánc névvel fémjelezett sorozat, melynek keretében a Random Dance előadása Budapestre érkezik, olyan előadásokat takar, amelyekben nem a kísérletezés, a műfajok közti átmenet, hanem a tiszta tánc szépsége dominál. A tökéletes kompozíció, a kidolgozott látvány, a mozdulatok dinamikája, valamint az érthető, átgondolt forma, és a zene atmoszférateremtő ereje. Olyan produkciók ezek, amiket tátott szájjal, ámulva nézhet a közönség: élmény azoknak is, akik még sosem láttak kortárs táncelőadást és élmény a szakmabeliek számára is.

A 2010/2011-es évadban a Trafó számos világsztárt lát vendégül a 200% tánc sorozat keretében: igazi kortárs tánc-legendák léptek és lépnek színpadra Budapesten e sorozat kedvéért. Russell Maliphant koreográfiája és a FAR után, 6 év elteltével újra a Trafóban látható a legendás belga társulat a Rosas, majd bemutatjuk a Lábán Rudolf-díjas koreográfus, Duda Éva vadonatúj darabját is a sorozat zárásaként.

randomdancefar2


Koncepció, rendezés és koreográfia / Concept, Direction & Choreography: Wayne MCGREGOR
Zene / Music: Ben FROST
Jelmezek / Costume Design: Moritz JUNGE
Díszlet / Set Design: rAndom International
Fény / Lighting Design: Lucy CARTER
Próbavezető / Rehearsal Director: Odette HUGHES

Táncosok / Dancers: Catarina CARVALHO, Davide DI PRETORO, Michael-John HARPER, Agnes LÓPEZ RIO, Louis MCMILLER, Paolo MANGIOLA, Daniela NEUGEBAUER, Anna NOWAK, Alexander WHITLEY, Jessica WRIGHT


Koprodukciós partnerek / Co-Produced by: Sadler's Wells,  Peak Performances @ Montclair State University, Association of Performing Arts Presenters Creative Campus Innovations Grant Program (Doris Duke Charitable Foundation), Maison de la Danse, Fondazione I Teatri, Belgrade Dance Festival, Belfast Festival, Brighton Dome, Laban Theatre, DanceEast.
Támogatók / supporters: British Council, Arts Council England, Sadler’s Wells, DanceEast. The Royal Ballet, Experimental Media and Performing Arts Center, Troy, NY, USA.