A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2014. január 27-28., 20.00 óra MU Színház

A 2013-ban 10 éves, Lábán Rudolf-díjjal elismert Tünet Együttes saját 10. és a társulat vezetőjének 44. születésnapja alkalmából készítette ezt a két darabból álló estét, amely Szabó Réka új szólójából (Ez mind én leszek egykor) és kis emberi statisztikákból (Nem emlékszem, hogy így neveltek volna) áll. Szubjektív leltár, két felvonásban.

A Tünet Együttes 2013-ban előadásaihoz kapcsolódva beszélgetéssorozatot indított, eddigi vendégeik (Závada Pál, Nádasdy Ádám) után a január 27-i előadást követően Péterfy Bori énekesnőt látják vendégül, a moderátor ismét Veiszer Alinda lesz.

apropo meszaros
Fotó: Mészáros Csaba

Az este első része: Ez mind én leszek egykor
Szabó Réka szólója

Szabó Réka a számos külföldi fesztivált megjárt A lila hangyász (1999) és a Lomtalanítás (2006) című szólókat követően harmadik alkalommal jelentkezik régen várt egyszemélyes produkcióval, személyes leltárral, amelyben „mesésen” mutatja be egy 44 éves nő, anya, művész életének számvetését.

Kedves akarok lenni. És szeretném, ha eljönnétek. Jó volna, ha kíváncsi lennék rátok. Ha tudnék figyelni. Nincsenek fontos dolgaim. Tiszta a fejem, nem zúg a fülem. Nincs késő. Nem sietek sehova. Körül tudok nézni. Könnyű vagyok és laza. Puha és erős. Ahogy beszívom a levegőt, hosszú és keskeny leszek. Nem kiabálok. Nem basz föl az ideg. Jól alszom. Nem fáj semmim. Nem viszem haza a laptopomat. Van kedvem szeretkezni. Gyalog járok. Meg tudom csinálni.

Videó: http://youtu.be/vxc-x3z4ITA

„(...) az odaadó Szabó metamorfózisai ámulatba ejtők.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)


apropo dg 201401
Fotó: Dusa Gábor


A január 27-i előadás után beszélgetés Péterfy Borival, moderátor Veiszer Alinda

 

Az este második része: Nem emlékszem, hogy így neveltek volna
Ardai Petra workshopja alapján

Kis emberi statisztikák, szubjektív leltár. Élettöredékek 7 évestől 77 éves korig.

A BBC 7 Up című dokumentumfilm-sorozatában egy hét éves gyermekekből álló csoport sorsa követhető nyomon. A „gyermekek” jelenleg már 56 évesek. Az időt töredékesen dokumentáló, hét évente ismétlődő bepillantás révén teljesen egyedi, ugyanakkor sokban hasonló életutak bontakoznak ki.

Ez volt a kiindulópontja annak a workshopnak, amelyet Ardai Petra, a holland Space Színház alapító tagja tartott 2012 őszén a Tünet Együttesnek. Valós és fiktív emlékeiket gyűjtötték össze egészen az elképzelt 77 éves korig. Az ebből született darab költői, szívszorító, humoros, egyszerre személyes és mindenkire jellemző.

Videó: http://youtu.be/I3g8d2rEfj4

„Semmi megjátszás, semmi disszonancia, semmi fals hang. Jó hallgatni és jó nézni, ahogy a tünetesek tudnak és mernek önmaguk lenni.” (Králl Csaba, Élet és Irodalom)

„A beszédközpontúsága dacára elmés, játékos, eredeti est újból azt igazolta, hogy a függetlenek válságával derekasan birkózó Tünet Együttes a legszerethetőbb honi tánctársulat. Őszinteségük, (ön)iróniájuk, mély emberségük vigasztaló, méltóságteljes protestálásnak hat egy barbár, hiszterizált országban.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

Az előadáshoz kapcsolódóan a Tünet Együttes Facebook oldalán sorozat indult, amelynek keretében a szereplők „élettöredékeiből” szemezgetnek.


tunetegyuttes.hu
facebook.com/thesymptoms

(Bemutató: 2013. március 8-9. 20:00 óra MU Színház)


http://tunetegyuttes.hu

 

Képek az előadásból>>