A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2014. február 18. 19.00 óra Szkéné Színház

Test, lélek, szellem – életünket meghatározhatja, hogy miként látjuk. Elidegenedve vágyaink egyszerre valósnak tűnhetnek. Közel kerül a távol, a semmiből minden lesz. Régi sötét emlékek nem hagynak nyugodni, elválasztanak az öröknek hitt reménytől. A hiányérzet konfliktust gerjeszt. Visszafordíthatatlan ellentétet.

psix11
Fotó: Pintér Leo

Az összművészeti alkotócsoport első bemutatójában kísérletet tesz arra, hogy a tánc, élő zene és a kép együttes nyelvén meséljen el egy történetet. Egy történetet a képzelet és a valóság határán. Álomról, örömről, félelemről, haragról, végzetről.

A Psix Project tagjai Jantner Emese és Feicht Zoltán táncművészek, a Frenák Pál Társulat tagjai, a Szalai Anesz és Demeter Zoltán, az ANEZ nevű zenei formáció tagjai, Tzafetaas Roland, aki az animációért felel, és Molnár Péter, az előadás látványtervezője és rendezője.
A 11 – fabula fatalis című előadással arra próbálnak kísérletet tenni, hogy hogyan lehet elmesélni egy történetet egy tudathasadt nőről és belső világáról úgy, hogy minden művészeti ág egyenlő arányban vegyen részt a narrálásban. Érdekes kísérlet, hiszen egy olyan táncelőadást láthatunk, mely nem témán vagy hangulaton, hanem megírt történeten alapszik.

A 11 című előadás egy kiüresedett, magányos nő életének lelki folyamatát dolgozza fel.
Fantáziájában keresi az ideális férfit, a számára ismeretlen, de áhított életérzést. Amit nem kaphatott meg az élettől, képzelőereje segítségével megteremti magának. Az ideál lassan kiteljesedik benne, ám ezt az állapotot nem képes fenntartani, képzeletének elillanása hiányérzetet okoz. Ezzel felébreszti tudatalattiját, ami egy mély, sötét érzést rejt. Képzelete foglyul ejti, már ő maga sem tudja, mi a valóság és mi nem. Saját csapdájában örlődve döntenie kell: elhatalmasodik rajta az őrület, vagy megleli a kiutat. Képzelgései és tudatalattijával történő találkozása után élete már nem lehet a régi. Zuhanása – lelkének legmélyebb pontjába – különös kitérőt tesz: gyerekkorát idézi, annak felhőtlen, kendőzetlen boldogságát, felszabadultságát. Itt sincs egyedül, tudatalattija és képzelete, férfi ideálja visszakísérik őt múltjába. Sehol nem lel biztonságot saját maga elől, visszafordíthatatlanul sodródik végzete felé.

A 11 két oszthatatlan egységét jelzi: a lélek és a szellem egy női tesben manifesztálódik.

Szkéné Színház – Psix Project: 11
fabula fatalis

tánc, koreográfia: Jantner Emese és Feicht Zoltán
ének: Szalai Anesz
zene: ANEZ
jelmez: Fazekas Endre
animáció: Tzafetaas
látvány, rendező: Molnár Péter