A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2014. március 29. 20.00 óra, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Lassan emelkedtünk fel – mondta a miniszterelnök – a nemzeti függetlenség, a nemzeti erő és önérzet, és a külvilág által való megbecsülés lépcsőin. Ma már büszkén mondhatja a magyar miniszterelnök itthon és kifelé, hogy saját lábunkon állunk, senkinek önszántunkon kívül nem vagyunk elkötelezve semmire.

Megalakult a Magyar Nemzetbiológiai Intézet – Az évek óta tervszerű munkával előkészített intézmény célja, hogy megvizsgálja a magyarság életjelenségeit, és felkutassa mindazokat a módozatokat, amelyek segítségével az élettanilag egységes, erős, szaporodó magyarság megteremthető.

Megkezdik a nemszavazók büntetését pestkörnyéken – Törvény szerint az indokolatlanul nemszavazókat 5-25 pengős pénzbüntetéssel kell sújtani.

Forrás: újsághírek 1939-1944

voks birtomarton
Fotó: Bíró Márton

A 2012-es év legjobb táncelőadásában, a Tünet Együttes Lábán Rudolf-díjas Voks című produkciójában a nézők alakítják az előadást, választják ki, mit szeretnének látni-hallani. Táncot vagy a második világháborút megelőző híreket, kis lépéseket, amelyek nagy tragédiához vezettek. Csak egy gombnyomás, és a távirányító mindenkinél ott van.
Vajon a történelem olyan, mint a természet: kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan, vagy az egyénnek is befolyása van a nagy folyamatokra? Kibújhatunk-e a személyes felelősségvállalás alól?

Most lemenjek a játszótérre a gyerekkel, vagy olvassam el a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát?
Kábé ezt a döntési szituációt stilizáljuk a Voksban – egy színházi estétek van megtapasztalni, milyen egy közösségi távirányítót kézbe kapni. A többség akarata érvényesül. (Szabó Réka)

A Voks igazi főszereplője, írója és rendezője maga a néző, minden egyes néző, és ahány néző, annyi szavazógomb. A döntések sora nem ott ér véget, amikor beülünk egy előadásra a színházba – mindenkinek minden pillanatban van választása, és ez estéről estére más és más előadást eredményez.

Az előadás zenéjét Márkos Albert szerezte, emellett elhangzik benne a világhírű Krzysztof Penderecki Gyászzene Hirosima áldozatainak emlékére című műve is.

Az előadás ideje alatt Amíg ti, mi nápolyi – felnőtt színház alatti gyerekprogram a Parányi Műhellyel.

Az előadás után közönségtalálkozó, beszélgetés Kulka Jánossal, aki számára színművészként sem idegen a közéleti szerepvállalás, és Szabó Rékával, az előadás rendezőjével. A moderátor Winkler Nóra, a Kultúrház egykori műsorvezetője.

Rendező: Szabó Réka
Szereplők: Biczók Anna, Bordás Emil, Egyed Bea, Nagy Csilla, Szász Dániel
Dramaturg: Peer Krisztián
Fény: Szirtes Attila
Zeneszerző: Márkos Albert
Zenészek: hegedű: Bakai Márton, cselló: Márkos Albert, nagybőgő: Hock Ernő, zongora: Rubik Ernő Zoltán, ütőhangszerek: Tömösközi László
Speciális technológia: Korai Zsolt
Kosztüm: Balázs Juli, Szabados Luca
A szövegeket elmondja: Bánki Gergely, Kertész Péter
Külön köszönet: Barna Balázs, Gáti István, Trenka Csaba, Sophie Teheux
Az előadásban elhangzik: Krzysztof Penderecki Gyászzene Hirosima áldozatainak emlékére című műve
Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza
Támogatók: Trafó Kortárs Művészetek Háza, NKA, Nyílt Társadalom Intézet, Bonbonetti, Lengyel Intézet