A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Március 31-én második alkalommal rendezik meg a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálát az Operában. A világhírű táncos emlékére létrehozott estre idén a Magyar Nemzeti Balett szólistái mellé az Angol Nemzeti Balett, a Royal Ballet, a Mihajlovszkij Balett és a Norvég Nemzeti Balett öt szólótáncosa érkezik Budapestre. A gálán egy új, fiatalok számára alapított elismerést is átad Solymosi Tamás balettigazgató.

nagyivan gacstamas
Nagy Iván - Fotó: Gács Tamás

2014. február 22-én, életének 71. évében hunyt el Nagy Iván balettművész, a Magyar Nemzeti Balett főtanácsadója. 1960-ban szerződött a Magyar Állami Operaházhoz, 1965-ben a Várnai Nemzetközi Balettverseny harmadik díjasaként meghívást kapott a Washingtoni Nemzeti Baletthez. Ezután a New York City Balett, majd az Amerikai Balettszínház tagja és vezető szólistája, itt teljesedik ki balettművészi karrierje. Nagy Iván tiszta technikájú, jó játékkészségű művészként vonult be a klasszikus balett-történetbe. A színpadi szerepléstől 1978-ban visszavonul, majd többek közt az Ausztrál Balett balettmestere, a Santiago de Chile-i Városi Balett művészeti vezetője, később a Cincinnati Balett, majd az Angol Nemzeti Balett művészeti vezetője. 2013-tól a Magyar Nemzeti Balett főtanácsadója volt.
A Magyar Állami Operaház a művész halálának első évfordulójára 2015-ben rendezte meg a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálát. Az estre minden esztendőben a nemzetközi balettélet legjobbjait invitálják. Idén Yonah Acosta, Yuhui Choe, Yoel Carreno, valamint a Mihajlovszkij Színház két művésze: Ivan Zajcev és Anzselina Voroncova lép színpadra a budapesti Operában.

A kubai származású Yonah Acosta az Angol Nemzeti Balett társulatának tagja. Tavalyelőtt nagybátyjával, a neves Carlos Acostával készült fel arra a produkcióra, amelyben Carlos Rómeó, Yonah pedig Mercutio szerepében brillírozott a színpadon. Yonah Acosta 2011-ben az angol együttes szólótáncosa, majd 2014-ben vezető táncművésze lett. A gálaesten a Royal Ballet szólistájával, a japán származású Yuhui Choe-val táncolja majd van Dantzig-van Schayk-Csajkovszkij A hattyúk tava című művéből a fekete hattyú pas de deux egy különleges változatát, és előadásukban látható majd Petipa-Drigo Talizmán-kettőse is.

A Norvég Nemzeti Balett kubai származású sztárja is a magyar főváros vendége lesz ezen az estén: Yoel Carreno a Magyar Nemzeti Balett táncművészével, Elizaveta Csepraszovával ad elő egy kettőst A kalóz című darabból, amit Anna-Marie Holmes koreográfus és Solymosi Tamás állít színpadra az Opera következő évadában.
Fellép a Mihajlovszkij Balett vezető táncosa, Ivan Zajcev is, aki korábban Boris Eifman balettszínházában dolgozott. 2010-ben az Arabesque Nemzetközi Balettverseny fődíjasa volt. Partnere a gálán Anzselina Voroncova lesz, aki a moszkvai Bolsoj Balettben töltött évek után 2013-ban csatlakozott a Mihajlovszkij Balettegyütteshez. A pár a Don Quijote nagy kettősét és Duato egy gépzenére készült művét táncolja.

yoelcarreno erikberg
Yoel Carreno - Fotó: Erik Berg

A Nagy Iván Nemzetközi Balettgálára a világ élvonalához tartozó táncművészek mellett fellépnek a hazai közönség kedvencei, a Magyar Nemzeti Balett szólistái is: Kozmér Alexandra és Oláh Zoltán, Tanikpajeva Alija és Tyimofejev Dmitrij, Sarkissova Karina és Lagunov Jevgenyij, Felméry Lili és Leblanc Gergely, Melnik Tatjána és Balázsi Gergő. Az esten egy-egy műsorszámmal színpadra lépnek a Magyar Táncművészeti Főiskola ifjú csillagai és a Csillagszemű Táncegyüttes szólistái is.

A Magyar Nemzeti Balett fiatal tehetségei számára különleges meglepetést tartogat ez az alkalom, mert először adják át a Solymosi Tamás alapította Solymosi Művészeti Díjat. A kitüntetéssel a balettigazgató idén a felújított Diótörő-produkcióban részt vett fiatal művészek pályáját kívánja segíteni. „A diótörő az első nagyszabású előadás, amelyben koreográfusként részt vettem, és úgy gondoltam, hogy lemondva a jogdíjamról inkább a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tehetségek támogatására fordítom azt.” Nagy Iván a minőség, tisztesség, hitelesség hármas egységére törekedett, idézte fel Solymosi. „A Mester emlékét ápolva szeretném kiemelni ezzel az elismeréssel azokat a fiatalokat, akik akár a karban, akár szólószerepben táncolva, de minőségi produkciót hoznak létre a színpadon” – nyilatkozta Solymosi Tamás az Opera magazinnak.

A március 31-i esten a balettirodalom leghíresebb, legszebb kettősein keresztül a leglátványosabb formában élvezheti a közönség a klasszikus balett-technikát. Közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara, karmester: Kollár Imre.

 

Forrás: MÁO