A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BEMUTATÓ: 2017. december 7., csütörtök, 19.00  Várkert Bazár

A Duna Táncműhely és a Göncöl Zernekar előadása a Reformáció értékeinek jelenvalóságáról szól, miként azok szervesen beépültek életünkbe, mindennapjainkba, mindmáig meghatároznak minket, akár akarjuk azt, akár nem. A szóban forgó értékeket ugyanis nem mosta el az idő, nem kezdte ki a változás, itt és most is hatnak, elevenek. A reformációnak köszönhető többek közt a vallási és a világi élet átjárhatósága: a szekularizáció eredetileg az egyházi földek kisajátítását jelentette, majd az „elvilágiasodás” folyamatát is. Az előadás központi gondolata tehát ez: a reformáció értékei nem muzeálisak, hanem elevenek, itt és most, jelenünkben is valóságosak, cselekedeteink, ön- és valóságismeretünk mélyrétegében mindmáig jelenvalók.

solus duna


Solus Christus

Egyedül Krisztus


Előadja a / Performed by Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar
Közreműködik a / Participating: Szent Efrém Férfikar és Mikó Dávid
Zene / Music: Dulai Zoltán, Bubnó Tamás, Kelemen László
Jelmeztervező / Costume design: Furik Rita
Fényterv, videó projekció / Lighting design, video projection: Lendvai Károly
Produkciós vezető / Production director: Letenyei Gábor
Koreográfus asszisztens / Assistant to choreographer: Bonifert Katalin
Koreográfusok / Choreographed by Furik Rita, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor
Rendező / Directed by Juhász Zsolt

 

A reformáció üzenete nekem is nagyon fontos gondolat
Interjú Juhász Zsolttal

1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelynek 2017-ben van az 500. évfordulója. Ennek apropóján kérdeztük Juhász Zsoltot, a Duna Művészegyüttes vezetőjét, akik Solus Christus címmel, új darabbal készülnek a jubileum kapcsán.

Honnan jött az ötlet, hogy ezt a témát dolgozzátok fel?

Az Aranykert Egyesülettel már a Mementó című gulág emlékműsorunk kapcsán dolgoztunk együtt, és akkor merült fel bennünk az ötlet, hogy szeretnénk egy előadás keretén belül megemlékezni a reformáció értékeiről, ami egyben egy tiszteletadás, egy főhajtás Luther Márton, Kálvin János és az elmúlt 500 év előtt. Annak ellenére, hogy én nem vagyok református, de alkotó emberként a reformáció üzenete nekem is nagyon fontos gondolat. Illetve a Duna Művészegyüttes a paraszti kultúra szakralitását tekintve is kötődik ehhez a témához.

Az előadásban a reformáció történetét mutatjátok be vagy más módon közelítitek meg a témát?

A darabban nem a konkrét lineáris cselekményt meséljük el, természetesen megjelenik a jézusi történet, virágvasárnaptól a feltámadásig, de alapvetően a szellemiséget szeretnénk ábrázolni. Az előadás címének a reformáció öt alaptézisének egyikét, a Solus Christus, azaz Egyedül Krisztust adtam. Ez az egyik legfontosabb tanításuk, a jézusi minőséggel való azonosulás fontossága és az emberközpontúság, hiszen a reformáció nem az egyházat tartotta fontosnak, hanem az embert magát.

A Duna Művészegyüttes mellett egy kórus is szerepel majd a darabban. Milyen különlegességekre számíthatunk még?

Az előadásban az együttessel együtt lélegezve vesz részt a Szent Efrém Férfikar, illetve Krisztus karakterét egy kortárs táncművész táncolja majd. Szerettem volna, ha egy olyan táncos személyesíti meg Jézust, aki nagyban különbözik a Duna táncművész előadóitól. Úgy képzelem, hogy a jézusi karakter nem lesz beszűkítve, egy nagyon asszociatív személyiséget szeretnék ábrázolni, aki akár lehet Luther vagy Kálvin, de bármelyik református lelkész vagy bárki, aki egy közülünk. 

 

Forrás: NTSZ