A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Budapesti bemutató: 2018. február 23. , 19:00 óra MÜPA Fesztivál Színház
A Budapest Táncfesztivál keretében

A Nemzeti Táncszínház szervezésében megrendezésre kerülő Budapest Táncfesztiválon láthatja először a fővárosi közönség A fából faragott királyfi pécsi változatát, mely a Bartók-év keretében debütált a pécsi Kodály Központ színpadán a Pannon Filharmonikusok közreműködésével. A látványos produkció rendező-koreográfusa Vincze Balázs, a díszlet- és jelmeztervező Molnár Zsuzsa.

fabolpecs

„Bartók-koreográfiát készíteni megkerülhetetlen kihívás egy magyar koreográfus számára. Egyszerre vágytam rá és tartottam is tőle, de úgy érzem sikerült a zeneműhöz méltó koreográfiát készítenem. A fából faragott királyfi népmesei bölcsessége a valódi erények értékéről a külsőségek fetisizálása helyett - mintha rólunk, a 21. század értékvesztett világáról szólna, a királykisasszony és a királyfi látszólag naiv meséje a ma emberének is tükröt tart. Társadalomkritikája érvényesebb, mint valaha. A történet egyúttal megérinti az érző ember lelkét, mert felcsillantja a reményt a változásra, egy új, jobb élet lehetőségére: a szerelem megváltó erejére.” – mondta el Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas.
A budapesti bemutatón először látható a királylány szerepében Karin Iwata, a Pécsi Balett ígéretes fiatal tehetsége. Vincze Brigitta ugyanis időközben életet adott harmadik gyermekének, akit a pécsi bemutató idején már a szíve alatt hordott.
2018. február 23-án a Müpa Fesztivál Színházában A fából faragott királyfi zenéje hangfelvételről szól majd a Pannon Filharmonikusok előadásában.

Forrás: Pécsi Balettt, fotó: Rajnai Richárd