A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

„Az én dolgom, hogy tovább adjam neked az emlékeimet, hogyha egyszer majd nem leszek, te mesélhesd őket tovább…”

Valóban, már tíz éve létezik a Havas Ferencről elnevezett díj, amely civil kezdeményezésből született. Sokan még sosem hallottak róla, pedig igen különös és kalandos utat bejárt szakmai elismerésről van szó. A díjat Csáki József alapította 2008-ban, Havas Ferenc halála után egy évvel. Az akkor 70-es éveiben járó mérnökember fiatal korától rajongója volt a balettnek, bár maga sosem táncolt. S nemcsak az itthoni előadásokat nézte meg az aranykor balettsztárjaival, hanem külföldi utazásai során is igyekezett megnézni azt, amire lehetősége kínálkozott. Így látta például a fiatal Barisnyikovot. Havas mester halála után egyértelmű volt számára, hogy a díjat róla nevezi el, hiszen egyrészt nagyon kedvelte őt, másrészt tisztelte azt az elhivatottságot, amellyel egész életében a fiatalok felé fordult. Ezért döntött úgy Csáki úr, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskola diákjai közül két végzőst fog jutalmazni egy plakettel, amely Csikai Márta munkája, valamint oklevéllel és egy kisebb összeggel, ami céljaik elérésében segítheti őket. Csáki úr rendszeresen eljött a szülői bemutatókra és mindig megtekintette a végzősöket, s bár mindig megkérdezte az általa választott szakmai kuratórium tagjait is (Pongor Ildikót, Szőnyi Nórát Szakály Györgyöt és Solymosi Tamást), a végső döntés az övé volt.

Első ízben Matuza Adrienn és Csizmadia Tamás kapták az elismerést. Innen már Tamás meséli tovább a történetet. „Az átvétel idején Japánban voltam egy csereprogramban, így nem tudtam átvenni az elismerést. Teljesen meglepett. Hazatérésem után Csáki úr felhívott és egy kávé mellett megismerkedtünk. Ekkor mesélte el, hogy miért szeretné támogatni a fiatalokat. Megragadt bennem egy mondata, amely valahogyan így hangzott: „Az én dolgom, hogy tovább adjam neked az emlékeimet, hogyha egyszer majd nem leszek, te mesélhesd őket tovább.” Vele egyébként a díj átvétele után is rendszeresen tartottam a kapcsolatot telefonon és e-mailen keresztül.” Csáki József azonban 2009-ben elhunyt, így az emlékdíj sorsa bizonytalanná vált. Ekkor gondolt rá Csizmadia Tamás, hogy neki kellene kézbe vennie a díj sorsát, hiszen Csáki úr örököse nem kívánt ezzel foglalkozni.
Két éven keresztül nem adták ki a díjakat, de 2012-től Csizmadia Tamás magánemberként állt a díj mögött.

2017 óta a Magyar Nemzeti Balett Alapítvány kezelésében él tovább az elismerés, mivel Hágai Katalin, az alapítvány elnöke vállalta, hogy jogi kereteket biztosít a díjhoz. Azóta a Nemzeti Kulturális Alaptól is kapnak támogatást, így nem kell saját zsebből finanszírozni az elismeréssel járó pénzjutalmat. A díj odaítélésének menete gyakorlatilag csak annyiban változott, Csáki úr helyére Csizmadia Tamás lépett, és a két kuratóriumi tag Kozmér Alexandra és Oláh Zoltán lettek. „Nagyon büszke vagyok arra – teszi hozzá Csizmadia Tamás – hogy ez a díj megmaradt és egyfajta folytonosságot képvisel a korábbi adományozó és közöttem. Nagyon remélem, hogy sok év múlva én is átadhatom valakinek a stafétabotot, talán azok közül, akik valaha birtokolták ezt az elismerést. Egyébként a díj két kurátorával arra törekszem, hogy mindig valami pluszt találjunk a növendékek személyiségében, művészethez való hozzáállásában, amely feltételezheti a sikeres művészi karriert. Azt veszem észre, hogy egy növendék életében a bizalom, akár az elismerés morzsája is szinte megtáltosítja őket. Az idei évben, a szeptember 3-i tanévnyitón Bozsányi Liliána és Somai Edvin a két díjazott, akiknek innen is minden jót kívánok!” 

Szerző: Gara Márk

havasdij2018

 

Havas Ferenc-emlékdíjasok névsora 2008-2017

2018
Bozsányi Liliána
Somai Edvin
2017
Pretzer Zsuzsanna
Afrodith Vassilakopoulou
2016
Kiss Réka
Somai Valér
2015
Lőcsei Balázs
2014
Hoffman Virág Zoé
Medvecz Marcell
2013
Szűcs Boglárka
2012
Babos Lilla
Babácsi Benjámin
2009
Nagy Dia
Jellinek György
2008
Matuza Adrienn
Csizmadia Tamás