A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

 

BUDAPESTI BEMUTATÓ: 2019. február 23. 19:00 óra Nemzeti Táncszínház
a Budapest Táncfesztivál keretében

A Traviata az idei színházi évad egyik legkülönlegesebb táncszínházi élményének ígérkezik. Az új bemutatót olyan meghatározó nevek jegyzik, mint Barta Dóra rendező – koreográfus és az általa vezetett Kecskemét City Balett, amely a közös kimagasló művészi munka kapcsán mára az egyik legmeghatározóbb vidéki táncműhellyé vált.

A bemutatásra kerülő új műben Barta Dóra rendező – koreográfus az ifjabb Alexander Dumas regényét „A kaméliás hölgy” örök klasszikusát és Verdi csodálatos operáját egyesíti a tánc formanyelvével. Az operabetétek Edita Gruberova felemelő interpretációjában hallhatók.

Az előadás története példázatszerű. Violettának, a káprázatos főszereplőnek tetszik az érte folytatott versengés, bár mégse boldog. Majd - az élet váratlan fordulataként – mégis szembetalálja magát az igazi, sodró lendületű szerelemmel, amely már a születésekor magában hordozza a közeli véget. Ennek ellenére a főhős mégis átadja magát az érzelmeinek, mert, képes a konvenciókból kitörni, hogy megtapasztalhasson egy magasabb életminőséget. Tragédiája abban áll, hogy mindennek a megélésére rövid ideje maradt. Barta Dóra rendező és a darab üzenete ugyanakkor egyértelműen az: nagy kiváltság és nagy boldogság megtapasztalni a saját életünk érzelmi kiteljesedését mégoly rövidke időre is.

A Traviata kapcsán ismét emblematikus alkotás született. A darab textúrájából kitetszik a csodálatos művészi metamorfózis: hogyan válik a való életből regény, a regényből színdarab, a színdarabból opera, az operából pedig csodálatos balett előadás. A tánc, a zene, a látványos színpadkép katartikus kortárs táncszínházi élményt ígér nemcsak az opera és a kortárs balett szerelmeseinek.

kecskemet traviata
Fotó: Mészáros Csaba

Violetta Valery NAGY NIKOLETT,SZŐLLŐSI KRISZTINA
Alfred Germont FÖLDESI MILÁN
Alfréd apja KATONKA ZOLTÁN
Halál JURÁK BETTINA
Flóra HOFFMAN VIRÁG ZOÉ
Annina VARGA LOTTI
Báró SZÓKA ROLAND
Orvos RAJ MARTIN
Vendég TAKÁCS ODETT ,RAGCSÁK PATRÍCIA, BOLLA BENCE, KATONKA ZOLTÁN

Rendező BARTA DÓRA
Koreográfus BARTA DÓRA
Díszlettervező MÁTRAVÖLGYI ÁKOS
Jelmeztervező MÁTRAVÖLGYI ÁKOS
Látványkoncepció BARTA DÓRA
Koreográfus asszisztens KATONKA ZOLTÁN
Konzultáns SZABÓ TAMÁS
Fény KATONKA ZOLTÁN
ügyelő KOVÁCS ÍRISZ
Rendezőasszisztens FRIGYESI TÜNDE