A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

BEMUTATÓ: 2019. február 18.,19.00 óra, Trip Hajó (Budapest, Szilágyi Dezső tér, 2-es moló)

Nemes Zsófia új darabja műveinek azon sorát gyarapítja, amely az egyetemes kultúra zseniális alkotóinak, művészeinek titkát, személyiségük kibogozhatatlan összetettségét keresi.  Csakúgy, mint Modigliani alkotói életét (Festékbe zárt testek, 2016) vagy a Pier Paolo Pasolini utolsó éjszakáját (P.P.Pasolini Project, 2014) bemutató művei, a mostani tánclátomás is egy zseni belső világát kutatja. 

pr davinci

A Leonardo da Vinci „mosolya” mögött rejlő páratlan nyitottság és kíváncsiság, a kikezdhetetlen önazonosság, a hallatlan kreativitás és a futurisztikus képzelet éppoly megfejthetetlen, mint leghíresebb művének, a La Giocondának (Mona Lisa) gondtalan tekintete. Mindehhez szerencsés apropót kínál a reneszánsz polihisztor halálának idei 500 éves évfordulója.

Egy barlang sötétje, amelyben életre kelnek a csodák

A több színpadi képből álló előadás kiindulópontja az a barlangi jelenet, amely a valóságban is meghatározó élménye volt a tudós életének. Noha az ott eltöltött időről szűkszavúan tesz említést a fennmaradt mintegy 6000 oldalnyi jegyzetében, mégis nagyszerű inspirációja a Da Vinci apropóján született darabnak. Az egyes jelenetek nem nélkülözik a humort, a víziókat, a halálfélelem és a repülés élményét. Elhangoznak a világról és annak jövőjéről szóló gondolatai is, amelyekre a színpadon reflektálnak a mozgásművészek.

Több mint 500 év telt el azóta, hogy ez a nyughatatlan elme megtervezte azt a robotot, amelynek sebészükunokája ma az alkotó nevét viseli.
Nemes Zsófia új darabja olyan, napjainkra is jellemző tartalmakat talált Leonardo életében, amelyek táncra, elevenségre vágynak. A tánc – miként a kép is – magába sűríti a kimondhatatlant, csak arra válaszol, amit kérdeznek tőle...!

Da Vinci mosolya 
Koreográfus: Nemes Zsófia 
Zene: Gergely Attila – montázs 
Szereplők: Hortobágyi Brigitta, Guzmics Petra, Tóth Rebeka, Bakonyi Jusztina, Krizsán Dániel, Taba Benjámin

PR-Evolution – új utak keresése

A társulat 2003-ban alakult. A világhírű londoni Rambert Dance Companyból való hazatérése után, Kun Attila vezetése alatt indult el az állandó tagok nélküli, projektrendszerben működő együttes. Vezetését 2008-ban vette át Nemes Zsófia, és az együttes új alkotókkal gyarapodva a kortárs hazai táncélet egyik legtermékenyebb formációjává érett. Az erős technikai elvárások és a magas művészi kifejezés igénye jellemzi munkáikat. A PR-Evolution D. Co. 2014 óta kiemelt kategóriájú táncegyüttesként működik. Céljuk az új utak keresése és a kortárs tánc népszerűsítése.
A társulat vezetője és állandó koreográfusa, Nemes Zsófia gyermekkorában klasszikus balettet tanult, majd később megismerkedett a modern tánccal. Elvégezte a Testnevelési Egyetemet, majd a Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfus szakán szerzett diplomát. Pályafutásának első jelentős sikereit a Sarbo Táncegyüttessel érte el, amelynek egyik alapító tagja volt. A Figurák Táncszínház vezetője, majd a Szegedi Kortárs Balett szólistája lett. 2004-től sok hazai és külföldi koreográfussal (többek között Bozsik Yvette-el, Kovács Gerzson Péterrel, Rui Hortával stb) dolgozott. 2004 óta a PR-Evolution DanceCompany tagja, 2008 óta pedig a társulat művészeti vezetője és koreográfusa.