A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Bemutató: 2019. április 7. vasárnap 19:00 óra, Nemzeti Táncszínház

Másfél hónappal a társulat Leonardo mosolya című sikeres bemutatója után, újabb festő zseniről készít táncdarabot Nemes Zsófia, a PR-Evolution művészeti vezetője. Ezúttal a belga képzőművész René Magritte szürrealita világát gondolja tovább és az uniformizált társadalom elé tart tükröt.

felhoember

Egy kemény kalap, egy kifogástalan öltöny, és egy pipa – a Legnagyobb Belga elnevezésű listán René Magritte az előkelő 9. helyet foglalja el, és kétségtelenül a jelentős hatással bíró vallonok egyike, a huszadik század első felének emblematikus szürrealista képzőművésze.
Művei megfejtésre váró képi feladaványok, amelyekben visszatérő motívumkét jelenik meg szabómester apja révén a tökéletes öltöny, masamód anyja utána a keménykalap, majd a pipa, amely mint mondta „nem egy pipa”, és a tojás, a függöny, az oroszlán.
Festett szimbólumai egyszerre realisták, impresszionisták és szürreálisok, de leginkább nem többek mint, amik. Vagyis ”nem jelentenek semmit, mert a misztérium nem mást jelent, mint az ismeretlent.”
Magritte, aki Paul Éluard, Joan Miró és Salvador Dalí köreihez tartozott, a Jethro Tulltól Paul McCartneyig, Michael Jacksontól Dustin Hoffmanig számos késöbbi művész, és alkotó inspirálója.

Nemes Zsófia új darabja a táncszínpadra varázsolja Magritte vizuális világát amely egyszerre groteszk és humorral teli. Képi rejtvényei valójában az uniformizált, hatalom centrikus világ görbe tükrei. A felhőember csak egy ígéret, a valós egyén délibábja, egy illúzió, amiből bárki lehet, vagy lehetett volna.
„Az élet egy nagy vászon, amelyet képzeletünkkel és nem a kezünkkel festünk teli.” - állítja Magritte.
A vászon Nemes Zsófi darabjában maga színpad, a játéktér az ő képzelete és az, amit mi belelátunk, az a valóság.
A PR-Evolution Dance Company nem először készít a képzőművészettel való eleven kapcsolatból született előadást. (Feldolgozták már: Mucha, Klimt, Modigliani, legutóbb Leonardo da Vinci munkásságát). Leonardo mosolya című legutóbbi premierjük humorral teli izgalmas képeken keresztül kalauzolja végig a nézőt az 500 éve elhunyt reneszánsz zseni munkásságánának állomásain.

Közreműködnek: Bakonyi Jusztina, Bujdosó Anna, Hoffmann Luca, Hortobágyi Brigitta, Tóth Rebeka, Keresztes Patrik, Krizsán Dániel,Guzmics Petra, 

Zene: Gergely Attila, Szirtes Edina / Mókus
Koreográfus: Nemes Zsófia

PR-Evolution – új utak keresése

A társulat 2003-ban alakult. A világhírű londoni Rambert Dance Companyból való hazatérése után, Kun Attila vezetése alatt indult el az állandó tagok nélküli, projekt rendszerben működő együttes. Vezetését 2008-ban vette át Nemes Zsófia, és az együttes új alkotókkal gyarapodva a kortárs hazai táncélet egyik legtermékenyebb formációjává érett. Az erős technikai elvárások és a magas művészi kifejezés igénye jellemzi munkáikat. A PR-Evolution D.Co. 2014. óta kiemelt kategóriájú táncegyüttesként működik. Céljuk az új utak keresése és a kortárs tánc népszerűsítése.
A társulat vezetője és állandó koreográfusa Nemes Zsófia, gyermekkorában klasszikus balettet tanult, majd később megismerkedett a modern tánccal. Elvégezte a Testnevelési Egyetemet, majd a Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfus szakán szerzett diplomát. Pályafutásának első jelentős sikereit a Sarbo Táncegyüttessel érte el, melynek egyik alapító tagja volt. A Figurák Táncszínház vezetője, majd a Szegedi Kortárs Balett szólistája lett. 2004-től sok hazai és külföldi koreográfussal (többek között Bozsik Yvettel, Kovács Gerzson Péterrel, Rui Hortával, stb) dolgozott. 2004 óta a PR-Evolution DanceCompany tagja, 2008 óta pedig a társulat művészeti vezetője és koreográfusa.