A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

A felújított Nemzeti Táncszínház első flamenco előadását Pirók Zsófiától, a műfaj legjelesebb hazai képviselőjétől láthatjuk május elején. A Flamenco Mágia mellett egyéb, fergeteges események is várják az érdeklődőket.

Áprilisban és májusban több flamenco eseménnyel is megörvendezteti Pirók Zsófia tácművész a műfaj rajongóit és leendő szerelmeseit. Április 28-án az R2 latin-jazz zongora duó, vagyis Révész Richárd és Romhányi Áron lemezbemutatójának vendége lesz a Budapest Jazz Clubban. A Litt-le Havana című album számait virtuóz táncával színesíti majd.

flamencomagia nemethmihaly

Május 4-én egy fergeteges flashmob során szabadul el a Duende. A Lövőház utcában és a Nem-zeti Táncszínház előtt bárki szemtanúja lehet, sőt akár csatlakozhat is a tüzes forgataghoz. 14 és 15 óra között kezdik a résztvevők a flashmobot.

Május 9-én, csütörtökön 19 órától nagyszabású flamenco show-val készül Zsófi valamint édesanyja, Lippai Andrea és a FlamenCorazónArte Táncszínház, nemzetközi vendégművészek szerep-lésével. A Flamenco Mágia című előadás zenekarában gitáron a lengyel Andrzej Lewocki, aki a córdobai gitárverseny második helyezettje, valamint ütőhangszereken Tar Gergely, zongorán Antal Gábor, klarinéton Cserta Balázs játszik majd, az éneket pedig a spanyol Magda Navarrete biztosít-ja. Az előadásban Pirók Zsófia és édesanyja, Lippai Andrea táncolnak, illetve a koreográfiáért is ők felelnek. A felújított Nemzeti Táncszínház épületében ez lesz az első flamenco előadás.

A flamenco misztériuma az előadók személyiségében rejlik, hiszen ez a műfaj a lélek szabad megnyilvánulásáról szól. A szívbemarkoló énekek, a szenvedélyes táncok, az érzelemdús gitár dallamok és a vérpezsdítő ritmusok egysége szuggesztív erővel hat. Az előadók és a közönség közötti mágikus tér az, ahol a Duende életre kelhet. Az energiák átadódnak, egyesülnek, feltöltenek, elvarázsolnak.

A flamenco a jazz-hez hasonlóan többágú műfaj. A három fő pillér, az ének, a gitár és a tánc kommunikációján alapszik, mely képes befogadni más hangszereket és stílusokat. Azért válik minden alkalom olyan izgalmassá és egyedivé, mert az előadásokban végig jelen van az improvi-zációs játék lehetősége. A táncos nemcsak előadója, hanem mozdulataival, lábkopogásával rejtett karmestere és alkotója is a kották nélküli műnek.

A flamenco ősi tradíciókból táplálkozó, modern művészeti ág, mely a jelen kor meghatározó és kiemelkedő műfaja. Ez a rejtélyesnek tűnő világ most virágkorát éli, melyet hazánkban a FlamenCorazónArte Táncszínház hiánypótló módon képviseli.