A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

2020. március 19., 20:00 óra Trafó KMH

A kanadai Catherine Gaudet öt csupasz testre komponált műve egy új univerzumba nyit utat. Egy olyan térbe, amelyben az emberek viszonya fizikai és ösztönös. Furcsa teremtményeket látunk, akik egy adott ponton túllépnek a normalitáson, egyfajta animális létállapotba kerülnek. Ez a folyamat bár lassan indul, de elképesztő és felforgató örvénylésbe csap át. Az energiák felizzanak, a személyiségek kiteljesednek és feloldódnak, az előadás egy pulzáló, szinte szétrobbanó mozgásba rendeződik.

A megalkotott univerzum vonz, ellenállhatatlanul sodor, szinte megbabonáz; a néző pedig csak ül és alig hiszi el, hogy milyen világ tárul fel előtte.

Szédítő és izgalmas koreográfia, amely egyszerre hat a tudatra, a zsigerekre és az érzelmekre.

gaudet1

Ebben az új opuszában Catherine Gaudet a ciklusokra, mint univerzális struktúrára összpontosít. Igyekszik kézzelfogható alakot adni neki, a kör alakú formát választja - térbeli, belső, ösztönös- háttérként. Bár geometrikusak és kifinomultak, a mozdulatok ennek ellenére azt a mély emberi tapasztalatot közvetítenek, amely az egyén közösségbe való kiteljesedését hangsúlyozza.

Catherine Gaudet kissé elmozdul korábbi munkásságától, elhagyni látszik az emberi kapcsolatok és teatralitásuk vizsgálatát. De koncepciójának lényege az erőfeszítés, hogy az egyén társadalmi maszkja mögé nézzen, és mint mindig, egy erős adag kétértelműséggel árnyékolja a habozás esztétikáját.

Gaudet karrierjét táncosként kezdte, majd önálló koreográfiákat kezdett alkotni 2004-ben. Már kilenc egész estés darabbal és számos rövid művel rendelkezik, amelyeket Québecben, Franciaországban, Dániában és Belgiumban is bemutathatott. Egyike az új Centre de création O Vertigo központ alkotóinak, valamint tagja a Lorganisme és a Circuit-Est center chorégraphiquenak. Az A csodálatos elhalványulása hozta meg számára a nemzetközi áttörést, a darabot az egész táncszakma megkerülhetetlen előadásként tartja számon, mára pedig körbeturnézta a világot.

Koreográfia: Catherine Gaudet
Előadók: Dany Desjardins, Caroline Gravel, Jean-Benoît Labrecque, Leïla Mailly, James Phillips
Táncosok az alkotáskor: Dany Desjardins, Francis Ducharme, Caroline Gravel, Leïla Mailly, James Phillips
Zene: Antoine Berthiaume
Dramaturgiai konzultáns és próbavezető: Sophie Michaud
Fényterv: Alexandre Pilon-Guay
Gyakornok előadó az alkotáskor: Marie-Philippe Santerre
Jelmezek: Max-Otto Fauteux
Technikai vezető: Olivier Chopinet

Produkció: Lorganisme
Koprodukció: Agora de la danse, Centre chorégraphique national de Tours (CCNT)
Rezidenciák:  Agora de la danse (Montreal), Centre chorégraphique national de Tours
(CCNT), Centre de Création O Vertigo – CCOV (Montreal), Compagnie Marie Chouinard (Montreal), Danse á la carte (Montreal), École de danse Louise Lapierre (Montreal), Maison de la culture Frontenac (Montreal)
Támogatók: Conseil des arts et des lettres du Québec, Canada Council for the Arts, Conseil des arts de Montréal

Catherine Gaudet alapítótagja az Lorganisme-nak és tagja a Circuit-Est centre chorégraphique-nak.