A magyar táncművészeti és táncszínházi élet online magazinja.

Március 31-én a Magyar Állami Operaház főigazgatói szobájában köszöntötték Orosz Adél balettművészt, 70. születésnapja alkalmából.

Orosz Adél, a Magyar Állami Operaház vezető szólistája és korábbi balettigazgatója 2008. március 17-én ünnepelte 70. születésnapját.

Orosz Adél az Operaház balettiskolájában (1947-1950) és az Állami Balett Intézetben (1950-1954) folytatta tanulmányait Nádasi Ferenc növendékeként.

1954-től az Operaház tagja, 1957 óta magántáncosa. 1959-ben lehetőséget kapott arra, hogy Leningrádban, a mai Szentpétervárott , a világhírű Kirov Színházban képezze tovább magát.

Virtuóz, lendületes, sokoldalú és tiszta technikájú balerina, aki a klasszikus balettrepertoár szinte valamennyi női főszerepét eltáncolta, és vendégművészként az egész világot bejárta.

1984-1988 között a Magyar Állami Operaház balettigazgatója, 1989 óta az Állami Balett Intézet balettmestere.

Keveházi Gábor balettigazgató szerint: " Ha van egy abszolút prímabalerina, akkor az Orosz Adél, akinek én is a partnere lehettem. Hosszú ideig sorolhatnám, hogy mennyi mindent köszönhet neki az együttes, hiszen Orosz Adél balettigazgatóként és parlamenti képviselőként is mindent megtett a magyar balettművészet felvirágoztatásáért ."

Vass Lajos főigazgató kiemelte: "Az olyan csodálatos művészeket, mint amilyen Orosz Adél éjjel-nappal kellene sugározni és ünnepelni a televíziókban. Nagyon büszkék vagyunk a művésznőre, és kérjük, maradjon még sokáig velünk."

Orosz Adél az ünneplés során elhangzottakat így köszönte meg: "Jól esnek a dicsérő szavak, s boldog vagyok, hogy itt láthatom a korábbi osztály- és pályatársaimat. Hálás vagyok a balettmestereimnek; Nádasi Ferencnek, Harangozó Gyulának, Mák Magdának, Roboz Ágnesnek és Hamala Irénnek, akik megtanítottak a balettművészet fortélyaira, valamint az olyan remek koreográfusoknak, mint Harangozó Gyula, vagy Seregi László, akiknek pályám legszebb szerepeit köszönhetem.

Mindig is rajongtam a balettművészetért, de be kell vallanom, sokkal jobban szerettem táncolni, mint igazgatni. Életem fő értékeit ma a férjem, a gyermekeim és az unokám jelentik számomra."

Fotók: Mezey Béla

Forrás: Opera